Οι οικογένειες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στην Αιθιοπία κατέκριναν την απόφαση της Boeing να χορηγήσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και κοινότητες που επηρεάστηκαν από τα δυστυχήματα των τελευταίων μηνών, δηλώνοντας πως η ανακοίνωση αυτή είναι πολύ γενικευμένη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικογένειες των θυμάτων δεν έλαβαν καμία επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία, ενώ μετά την ανακοίνωσή της, την Τετάρτη, οι οικογένειες παρενοχλούνται από ανθρώπους που τηλεφωνούν και ρωτούν αν έφτασαν τα χρήματα. Μια Κενυάτισσα δικηγόρος Καμπάου Γουανιόκε, ο νεότερος αδελφός της οποίας επέβαινε στην πτήση της Ethiopian Airlines δήλωσε πως “Είναι σαν να έριξαν αλάτι στην πληγή… Δεν ρώτησαν καμία οικογένεια”. Η οικογένεια έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια κατά της Boeing και ζητά απαντήσεις για την ασφάλεια της αεροπλοΐας.

Εκπρόσωπος άλλης οικογένειας δήλωσε πως, η οικογένεια ανησυχεί για την ασφάλειά της, μετά την ανακοίνωση της Boeing, καθώς είναι σύνηθες φαινόμενο οι απαγωγές για λύτρα. “Η Boeing θέλει να δείξει το καλό της πρόσωπο, αλλά μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τα θύματα”.

Η Boeing διαβεβαίωσε πως η δωρεά αυτή δεν συνδέεται με τις αγωγές που έχουν καταθέσει πάνω από 100 οικογένειες, ενώ υπάρχουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα, ποιές οργανώσεις θα επωφεληθούν ή με ποιον τρόπο θα επηρεαστούν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ένας Αμερικανός δικηγόρος που εκπροσωπεί αρκετές οικογένειες, ο Νόμι Χουσέιν, είπε ότι οι πελάτες του αντέδρασαν αρνητικά στην ανακοίνωση. “Αυτό που λένε, είναι: Αν θέλουν να μας βοηθήσουν, μήπως δεν ξέρουν ποιοι είμαστε; Δεν γνωρίζουν τα ονόματά μας; Δεν μπορούν να αλλάξουν το γεγονός ότι έβαλαν τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια”, σημείωσε.

Μέχρι στιγμής, η Boeing δεν έκανε κανένα επιπλέον σχόλιο.