Η Κίνα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει το πρώτο «πράσινο» επιβατικό υπερηχητικό αεροσκάφος, που αναμένεται να ξεκινήσει τις πτήσεις το 2035, με σκοπό να μειώσει τον χρόνο των πτήσεων στο μισό, περιορίζοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων στο περιβάλλον.
Μόνο δύο υπερηχητικά αεροπλάνα έχουν χρησιμοποιηθεί για επιβατικές πτήσεις, το διάσημο αγγλο-γαλλικό Concorde από το 1976 έως το 2003, αποσύρθηκε λόγω του αυξανόμενου κόστους και της υποβαθμισμένης ζήτησης, και του Tupolev Tu-144 της Ρωσίας, που πέταξε για 55 πτήσεις, σε ένα χρόνο από το 1977 μέχρι το 1978.
Ενώ πολλές χώρες προσπαθούν να αναζωογονήσουν τα αστικά υπερηχητικά ταξίδια, μία νέα εταιρεία στην Αμερική, η Boom Technology, θέλει να πετάξει ένα πρωτότυπο υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος, απόγονο του Concorde. Την ίδια στιγμή, η Κίνα προσπαθεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια.
“Το πράσινο υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος αποτελεί επί του παρόντος ένα μείζον ερευνητικό θέμα σε διεθνές επίπεδο, καθώς και η μελλοντική αεροδιαστημική ανάπτυξη”, δήλωσε ο Xu Yue, ανώτερος μηχανικός στο κρατικό αεροναυτικό ίδρυμα της Κίνας, στην τηλεόραση της Κίνας (CCTV).
“Ελπίζουμε ότι με τη δική μας τεχνολογική εξέλιξη και τη συνεχή επιστημονική επένδυση, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το δικό μας πρωτότυπο υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος γύρω στο 2035.”
Με έρευνά του το CCTV ισχυρίστηκε ότι η Κίνα έχει ανακαλύψει νέους τρόπους για τη μείωση της αντοχής του αέρα και της ηχητικής έκρηξης, δύο βασικά ζητήματα για τα ταξίδια υψηλής ταχύτητας.
Η υπερηχητική πτήση έχει απαγορευτεί εδώ και καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του θορύβου μιας ηχητικής “έκρηξης” που συμβαίνει όταν ένα αεροσκάφος ταξιδεύει γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου, αλλά η απαγόρευση αναμένεται να αρθεί από το Κογκρέσο.
Τα υπερηχητικά αεροσκάφη σχεδιάζονται για να μεταφέρουν μέχρι 50 επιβάτες και μπορούν να πετάξουν από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο σε τρεις ώρες και δεκαπέντε λεπτά, αν και τα εισιτήρια θα κοστίζουν 2.500 δολάρια για μια πτήση.
Τα υπερηχητικά αεροσκάφη είναι ο πρόδρομος για ακόμη πιο γρήγορες πτήσεις στο μέλλον. Κινέζοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν σχεδιάσει ένα υπερηχητικό αεροσκάφος ικανό να μεταφέρει επιβάτες και φορτίο με ταχύτητα 3700 μίλια / ώρα ή πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου. Σε περίπτωση επιτυχίας αυτής της έρευνας, ένα τέτοιο αεροσκάφος θα μείωνε την σημερινή πτήση 13 ωρών από το Πεκίνο στη Νέα Υόρκη σε μόλις δύο ώρες.