Η γρήγορη επιστροφή του αεροσκάφους Boeing 737 Max αμφισβητήθηκε αυτή την εβδομάδα με τις αεροπορικές εταιρείες να δηλώνουν ότι δεν ελπίζουν να λειτουργήσουν σύντομα το αεροπλάνο.

Μετά από πάνω από 4 μήνες, η Southwest και η American, δύο από τους κύριους αμερικανικούς αερομεταφορείς, ακολούθησαν την United Airlines λέγοντας ότι θα εξαιρέσουν το 737 Max από τα δρομολόγια τους μέχρι τον Νοέμβριο.

Η Ryanair, ανακοίνωσε επίσης ότι θα πρέπει να περιορίσει τα σχέδια επέκτασης που είχαν καταγραφεί κατά την άφιξη των 737 Max και ότι ορισμένες αεροπορικές της βάσεις θα έπρεπε να κλείσουν ως αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με μία έκθεση, το 737 Max ενδέχεται να μην επιστρέψει μέχρι το επόμενο έτος, καθώς η Boeing αναζητά να διορθώσει τα ελαττώματα του σχεδιασμού πίσω από τις δύο θανατηφόρες συντριβές. 

Επιπροσθέτως, κατέστη σαφές ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επιβατών θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο, κάτι που θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία του αεροπλάνου. Στην Ουάσιγκτον, συγγενείς επιβατών που έχασαν τη ζωή τους στην αιθιοπική καταστροφή, δήλωσαν στις ακροάσεις του Κογκρέσου ότι η Boeing επικεντρώθηκε στα κέρδη “εις βάρος της ανθρώπινης ζωής”.

Σύμφωνα με την παγκόσμια αεροπορική εταιρεία, η Iata, η αποκατάσταση του αεροσκάφους στην υπηρεσία θα χρειαζόταν άλλες πέντε εβδομάδες από την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής από την FAA. Η Boeing ελπίζει να παρουσιάσει την πλήρη προσφορά της για επαναπιστοποίηση το Σεπτέμβριο, αλλά οι κινήσεις αναδιάταξης των αμερικανικών μεταφορέων δείχνουν να μη θέλουν να το χρησιμοποιήσουν άμεσα.