Ο υπουργός Μεταφορών Ρόσεν Ζελιάζκοφ, ανακοίνωσε πως η SOF Connect θα αναλάβει, με παραχώρηση, να λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Σόφιας για τα επόμενα 35 χρόνια. Ο ίδιος τόνισε πως υπήρχαν πέντε υποψήφιοι που έδωσαν πολύ ισχυρές προσφορές.

Η διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης παραχώρησης, που άνοιξε τον Ιούλιο του 2018, υποστηρίχθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, το IFC και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Η SOF Connect προσέφερε τέλος παραχώρησης 32% των ετήσιων εσόδων ή 24,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιτροπή παραχώρησης χρειάστηκε 90 ημέρες για να εξετάσει τις προτάσεις, να ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους πρόσθετες ερωτήσεις και να λάβει τις απαντήσεις τους.

Ο Ρόσεν Ζελιάζκοφ δήλωσε πως παραχώρηση θα είναι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επισυμαίνοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στον αερολιμένα και να εξασφαλίζει τα στρατηγικά και εθνικά συμφέροντα. Επίσης, θα έχει παρουσία στα θέματα της ρύθμισης των τελών αεροδρομίων, των τελωνείων και άλλων υπηρεσιών. Ο ρόλος της SOF Connect θα είναι η ανάπτυξη του αεροδρομίου και η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, ο αερολιμένας της Σόφιας.

Σύμφωνα με τα σχέδια, στη διάρκεια των 35 ετών της παραχώρησης αναμένεται να κατασκευαστούν νέος τερματικός σταθμός και νέος διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης.