Η Boeing αναμένεται να υποβάλει προς έγκριση το πακέτο αναβαθμίσεων του λογισμικού του 737 MAX στις εποπτικές αρχές ως τον Σεπτέμβριο, ελπίζοντας το κορυφαίο σε πωλήσεις αεροπλάνο της να επιστρέψει σε υπηρεσία στις αρχές του τελευταίου τριμήνου του έτους.
Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας Dennis Muilenburg, αν αυτή η ημερομηνία μετατεθεί προς το μέλλον, η Boeing μπορεί να αναγκαστεί να μειώσει τον ρυθμό στη γραμμή παραγωγής ή ακόμα και να αναγκαστεί να τη διακόψει τελείως.
Ο Muilenburg δήλωσε ότι η Boeing φαίνεται πεπεισμένη πως η αναβάθμιση λογισμικού θα είναι ικανή να λύσει το νέο πρόβλημα που ανακάλυψαν οι δοκιμαστές πιλότοι της Ομοσπονδιακής Αρχής Αεροπλοΐας (FAA). Ωστόσο, δεν αποκλείεται, οι ερευνητές της εποπτικής αρχής ασφάλειας πτήσεων, να ανακαλύψουν και άλλα ζητήματα, καθώς συνεχίζουν την αξιολόγηση του αεροσκάφους.
Ο Muilenburg δήλωσε ότι, αν η επιστροφή του αεροπλάνου στην ενεργό δράση μετατεθεί, μια προσωρινή παύση στη γραμμή παραγωγής του 737 θα ήταν προτιμότερη από μια ακόμη μείωσή της – με δεδομένο ότι από τον Απρίλιο έπεσε στα 42 αεροσκάφη τον μήνα από 52. “Το να μειωθεί η μηνιαία παραγωγή σε λιγότερα από 42 αεροπλάνα είναι κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση”, δήλωσε, καθώς θα περιλάμβανε το εργατικό δυναμικό και τους προμηθευτές που θα έπρεπε να μειώσουν την παραγωγή τους, με κίνδυνο να υπάρξουν δυσκολίες να επανακτήσουν τον ρυθμό τους.
Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, το καλύτερο πιθανό σενάριο για την Boeing είναι να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή των 737 το 2020, από 42 αεροπλάνα τον μήνα σε 57.
Την περασμένη εβδομάδα η Boeing για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς ανακοίνωσε ζημίες 2,94 δισ. δολαρίων. Τα έσοδα έπεσαν κατά 35% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 στα 15,75 δισ. δολάρια, την ώρα που η αεροναυπηγική εταιρεία με έδρα το Σικάγο παρέδωσε μόνο 24 αεροσκάφη 737, και αυτά παλιότερο μοντέλο και όχι ΜΑΧ. Την ίδια ώρα η εταιρεία έχει παραγγελίες για 4.547 737 MAX.
Για την Boeing είναι οι μεγαλύτερες απώλειες τριμήνου στην ιστορία της και μόλις η δεύτερη φορά που γράφει ζημίες μέσα στην τελευταία δεκαετία. Υπό την ηγεσία του πρώην CEO, Jim McNerney, και πλέον του Dennis Muilenburg, η εταιρεία είχε καταφέρει να εξελιχθεί σε μια αγαπημένη των επενδυτών στη Wall Street.
Η Boeing επίσης προειδοποίησε ότι η είσοδος στην ενεργό δράση του 777X, θα μπορούσε να καθυστερήσει, με τον στόχο της εταιρείας να είναι τα τέλη του 2020. Όμως, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, προβλήματα που σχετίζονται με τις General Electric GE9X μηχανές του αεροσκάφους θα καθυστερήσουν την πρώτη δοκιμαστική του πτήση ως τις αρχές του 2020. Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τη δοκιμαστική πτήση να λαμβάνει τόπο το φετινό καλοκαίρι.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Greg Smith, CFO της Boeing, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να παραγάγει περισσότερα 777 για τη μεταφορά φορτίων το 2020, για να διατηρήσει την τρέχουσα γραμμή παραγωγής σε ένα επίπεδο πέντε αεροσκαφών ανά μήνα.
Έπειτα από τις δηλώσεις του Muilenburg για την πιθανότητα μείωσης ή και παύσης της παραγωγής του 737, η μετοχή της Boeing υποχώρησε κατά 2,81%.