H Καλαμάτα συνδυάζει τα πάντα: θάλασσα, διασκέδαση, φαγητό, ευκολία στην πρόσβαση και καλές τιμές. Συνεπώς, απευθύνεται σε όλους: παρέες, ζευγάρια ή οικογένειες με παιδιά. Σε μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, έχετε πρόσβαση σε μια τεράστια, καθαρή παραλία, η οποία είναι μέσα στην πόλη!

Τι μπορείτε να κάνετε στην Καλαμάτα:

Περίπατος στη Ναυαρίνου

Ο παραλιακός δρόμος της Καλαμάτας, μήκους 2 και κάτι χιλιομέτρων, είναι η καλύτερη επιλογή για μια καλοκαιρινή απογευματινή βόλτα. Στα δεξιά σας, βλέπετε την παραλία, ενώ στα αριστερά σας, η Ναυαρίνου έχει αμέτρητα μαγαζιά –ταβέρνες, καφετέριες, beach bar– που το καλοκαίρι βάζουν τραπεζάκια και ξαπλώστρες και στην παραλία. Ειδικά το καλοκαίρι, βλέπετε στον δρόμο υπαίθριους πωλητές και πολλά παιχνίδια για παιδιά. Περπατήστε τον μέχρι το τέλος του, όπου θα δείτε τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με τις ωραίες άνετες ξαπλώστρες και τα προσεγμένα beach bar.

Επίσκεψη στην Παλιά Πόλη και το Κάστρο

Η Παλιά Πόλη της Καλαμάτας, πίσω από την πλατεία της 23ης Μαρτίου και κάτω από το Κάστρο της, θυμίζει πολύ το ωραίο κομμάτι του κέντρου της Αθήνας – Μοναστηράκι, Ψυρρή κ.τ.λ. Μαγαζάκια μικρά με τοπικά προϊόντα, δημοφιλή σουβλατζίδικα, καφενεία με ντόπιους, στέκια της νεολαίας και ωραίες ταβέρνες με μαγειρευτά, είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσετε στη βόλτα σας.  Θα δείτε τον ναό της Υπαπαντής, την οδό Σπάρτης, το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο κάστρο της Καλαμάτας, πάνω από την Παλιά Πόλη, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μόνο περιμετρικά εντός του κάστρου και να απολαύσει υπέροχη θέα προς το Ιστορικό Κέντρο της πόλης, ενώ στο νότιο άκρο του κάστρου διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

 

Περπατήστε στο κέντρο της πόλης

Η πεζοδρομημένη οδός Αριστομένους είναι γεμάτη από μαγαζιά με ρούχα (σαν μια μικρή Ερμού) και καταλήγει σε μια τεράστια πλατεία με πολλές καφετέριες και μαγαζιά, την πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Ο,τι πρέπει δηλαδή για απογευματινή και βραδινή έξοδο!

Περιήγηση στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων

Αν και παραμελημένο, αξίζει μια επίσκεψη, καθώς αποτελεί το μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο στην Ελλάδα και το συναντά κανείς σε μια απόσταση 5 λεπτών από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ακολουθώντας την οδό Αριστομένους με κατεύθυνση προς το λιμάνι.

Βόλτα στη Μαρίνα

Η Μαρίνα Καλαμάτας αποτελεί ένα όμορφο κομμάτι της πόλης και έχει πολλές οικογενειακές ταβέρνες για φαγητό με θέα τη θάλασσα.

Ας δούμε, όμως, και τις παραλίες γύρω από την Καλαμάτα που είναι πεντακάθαρες –σχεδόν όλες με βότσαλο– και βρίσκονται όλες ανατολικά στον δρόμο προς τις Κιτριές:

 

  1. Η παραλία της Καλαμάτας

Οπως είπαμε και στην αρχή του κειμένου, η παραλία της Καλαμάτας είναι άμεσα προσβάσιμη, καθαρή και τεράστια, καθώς μπορείτε να κολυμπήσετε σε όλο το μήκος της. Ξεχωρίσαμε το beach bar Secada, καθώς είχε πολύ καλή εξυπηρέτηση, ωραία φαγητά και ποτά και άνετες ξαπλώστρες και κρεβάτια.

  1. Η παραλία της Σάντοβας

Η παραλία Σάντοβας είναι η μοναδική παραλία στη γύρω περιοχή της Καλαμάτας που έχει άμμο και το πλάτος της δεν είναι πολύ μεγάλο. Ωραία κρεβάτια και προσεγμένα beach bar συνθέτουν το συνολικό τοπίο.

  1. Αλμυρός

O Αλμυρός είναι μια μεγάλη παραλία που μαζεύει πολύ κόσμο και βρίσκεται λίγο πριν τη Σάντοβα.

  1. Μαντίνεια

Δέκα χιλιόμετρα ανατολικά της Καλαμάτας, η βοτσαλωτή παραλία της Μικρής Μαντίνειας, μπροστά στο ομώνυμο χωριό, είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία και έχει πολλά μπαράκια και ταβέρνες πάνω στο κύμα.

  1. Κιτριές

Οι Κιτριές, μισή ώρα περίπου από την Καλαμάτα, είναι το τελευταίο χωριό της διαδρομής που θα κάνετε για τις κοντινές ανατολικές παραλίες, μιας διαδρομής πολύ όμορφης με πολλή θάλασσα και ωραίους οικισμούς. Ο πιο όμορφος ίσως από αυτούς είναι οι Κιτριές, ένα γραφικό, μικρό παραθαλάσσιο χωριό με τρεις κολπίσκους.