Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, μέχρι το φθινόπωρο θα υπάρξει τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα υδροπλάνα. Οι αλλαγές αφορούν την αδειοδότηση των υδατοδρομίων, με στόχο τη δραστική απλούστευση των σχετικών διαδικασιών.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα κείμενα με τις απλοποιημένες διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις, από το υπουργείο Υποδομών, έτσι ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο το νέο πλαίσιο για τα υδροπλάνα. Στη συνέχεια, αφού προστεθούν τυχόν τροποποιήσεις θα πρέπει μέσα στο φθινόπωρο, όσο το δυνατόν νωρίτερα να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να αποτελεί νόμο του κράτους και να προχωρήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης.

Σε ποιές περιοχές θα επιτρέπονται τα υδατοδρόμια;

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες από το υπουργείο, θα επιτρέπεται η δημιουργία υδατοδρομίων σε ιδιωτικά λιμάνια και λιμάνια που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, σε μαρίνες καθώς και σε σύνθετα πολυτελή τουριστικά καταλύματα πολυτελείας.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο τουλάχιστον 80 φάκελοι βρίσκονται στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργείων Υποδομών και Ναυτιλίας, με στόχο την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής, αδειοδοτημένα είναι μόλις τρία υδατοδρόμια, στην Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάτρα.