Η 50χρονη Μαρία Πιτς Αγκιλέρα, βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης 12 μηνών ή πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου σελινιών (8.700 ευρώ) για παράνομη κατοχή ελεφαντόδοντου. Η Ισπανίδα τουρίστρια συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, επειδή φορούσε ένα βραχιόλι από ελεφαντόδοντο, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη μιας Γαλλίδας τουρίστριας για τον ίδιο λόγο.

Η κενυατική Υπηρεσία Πανίδας (KWS) διευκρίνισε ότι η Ισπανίδα συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο Τζόμο Κενυάτα «με ένα βραχιόλι από φίλντισι που ζύγιζε 25 γραμμάρια», προτού επιβιβαστεί σε πτήση από το Ναϊρόμπι προς το Νταρ ες Σαλάαμ, στην Τανζανία.

Την προηγούμενη Τετάρτη, μια Γαλλίδα συνελήφθη στο αεροδρόμιο, ενώ επέστρεφε στο Μαγιότ, για κατοχή ενός βραχιολιού από ελεφαντόδοντο. Κρίθηκε ένοχη και κατέβαλε το πρόστιμο του 1 εκατομμυρίου σελινιών.

Αξιωματούχος της KWS εξήγησε: «Πιθανόν είναι νόμιμο σε άλλες χώρες, όμως όχι εδώ. Αυτό οδηγεί τους λαθροκυνηγούς στο να σπεύδουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για ελεφαντόδοντο».

Αξίζει να σημειωθεί, πως έπειτα από δεκαετίες λαθροθηρίας, ο πληθυσμός των ελεφάντων μειώθηκε δραματικά, από εκατομμύρια στα μέσα του 20ου αιώνα σε περίπου 400.000 το 2015, με αποτέλεσμα, το εμπόριο ελεφαντόδοντου να απαγορευτεί το 1989.