Απαγόρευση πτήσεων επιβλήθηκε σε Κινέζο πιλότο, αφού έγινε «viral» μια φωτογραφία με μια επιβάτιδα στο κόκπιτ του αεροσκάφους.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Ιανουάριο σε πτήση της Air Guilin σε πτήση από το Γκουϊλίν στο Γιανκγτσού, ωστόσο κυκλοφόρησε ευρέως αυτή την εβδομάδα, αναγκάζοντας την αεροπορική εταιρεία να αναλάβει δράση. Σε αυτήν εμφανίζεται μια γυναίκα να ποζάρει στο πιλοτήριο με αναψυκτικά δίπλα της. Σύμφωνα με την Air Guilin, ο πιλότος παραβίασε κανονισμούς ασφαλείας.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 4 Ιανουαρίου, στην πτήση GT1011 από την πόλη Γκουϊλίν στον πόλη Γιανγκτσού, ωστόσο υπέπεσε στην αντίληψη της εταιρείας την Κυριακή, αφού screenshots της ανάρτησης της επιβάτιδας άρχισαν να κυκλοφορούν ευρέως στην ιστοσελίδα microblogging Weibo (το κινεζικό Twitter). Στη φωτογραφία φαίνεται η γυναίκα να κάνει «V» με τα δάχτυλά της, γράφοντας από κάτω «Ευχαριστώ τον καπετάνιο. Πολύ χαρούμενη».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Chinese News Service, η γυναίκα φέρεται να είναι εκπαιδευόμενη αεροσυνοδός σε πανεπιστήμιο του Γκουϊλίν. Η Air Guilin δεν διευκρίνισε εάν η φωτογραφία τραβήχτηκε εν μέσω της πτήσης, μα πιλότοι και αναλυτές εκτιμούν πως όντως τραβήχτηκε εν πτήσει.

Στον πιλότο, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, έχει απαγορευτεί ισοβίως να πετά- αν και δεν αποσαφηνίστηκε εάν αποκλείστηκε από όλα τα πόστα της αερογραμμής. Η Air Guilin ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «παραβίασε κανονισμούς επιτρέποντας σε άσχετο προσωπικό να μπει στο κόκπιτ». Σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, οι επιβάτες δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στο πιλοτήριο χωρίς ειδική έγκριση ή υπό «απαραίτητες» συνθήκες. Τέλος, άλλα μέλη του πληρώματος που ενεπλάκησαν στο περιστατικό έχουν επίσης «τεθεί σε διαθεσιμότητα επ’αόριστον», ενώ διενεργούνται περαιτέρω έρευνες.