Η συμφωνία για απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Σαγκάης μέσω της Juneyao Air είναι μόνο η αρχή για την προσέλκυση περισσότερων Κινέζων τουριστών.
Γράφει η Ηλέκτρα Αλευρίτη
Aπευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Σαγκάη θα αποκτήσει η Αθήνα. Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν από το καλοκαίρι του 2020 μετά το έντονο σχετικό ενδιαφέρον της κινεζικής αεροπορικής εταιρείας Juneyao Air.
Η συμφωνία θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας κυρίως στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου και έρχεται σε συνδυασμό με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, το οποίο προβλέπει, μεταξύ των άλλων, την αύξηση του αριθμού των τακτικών δρομολογίων εκατέρωθεν σε 35 εβδομαδιαίως από 14 που είναι σήμερα.
Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια μάρκετινγκ του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, δήλωσε αποκλειστικά στο Airnews: «Ετοιμαζόμαστε με ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίσουμε από τον επόμενο Ιούνιο τη νέα και εξαιρετικά σημαντική σύνδεση της Αθήνας και του αεροδρομίου μας με τη Σαγκάη, με τα φτερά της Juneyao Air! Η νέα, απευθείας πτήση αναμένεται να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στις ήδη εντυπωσιακές επιδόσεις της αγοράς της Κίνας στην Αθήνα, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα στους επιβάτες να επισκεφθούν και να ζήσουν από κοντά τη συναρπαστική Σαγκάη, ένα εμβληματικό προορισμό, παγκόσμιο κέντρο οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και κέντρο πολιτισμού! Ταυτόχρονα, το νέο δρομολόγιο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη διεύρυνση της διασυνδεσιμότητας της πόλης μας, προσφέροντας εξαιρετικές συνδέσεις με προορισμούς της Απω Ανατολής. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο αεροπορικό συνεργάτη μας και δεσμευόμαστε να υποστηρίζουμε τα αναπτυξιακά σχέδιά της στην αγορά μας για περαιτέρω ανάπτυξη».
Η αρχή του κινεζικού τουριστικού ενδιαφέροντος προς την Ελλάδα έγινε το 2017 με την Air China, η οποία πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε τρεις πτήσεις την εβδομάδα στο δρομολόγιο Αθήνα-Πεκίνο και κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά και την προοπτική να προσθέσει και άλλες στο άμεσο μέλλον.
Σε συνδυασμό με τις πτήσεις της Air China, η νέα απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Σαγκάη της Juneyao αναμένεται να φέρει μισό εκατομμύριο τουρίστες μέχρι το 2021, εκτίμηση που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός από την Κίνα, όπου βρέθηκε αρχές Νοεμβρίου. Παράλληλα, με την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα λίγες μέρες μετά, πραγματοποιήθηκε η επίσημη ανταλλαγή του Μνημονίου Κατανόησης των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδας και Κίνας που είχε συμφωνηθεί στις 25 Οκτωβρίου 2019 ανάμεσα στον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας, (Administrator of Civil Aviation Administration of China) Feng Zhenglin.
Το Μνημόνιο Κατανόησης αποτελεί μία από τις 16 συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping, στην Ελλάδα και περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για τον υπερδιπλασιασμό των αεροπορικών συνδέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το Μνημόνιο Κατανόησης παρέχει στις αεροπορικές εταιρείες των δύο χωρών τη δυνατότητα εκμετάλλευσης πτήσεων κοινού κωδικού σε πληθώρα διαδρομών και μίσθωσης αεροσκαφών κατά την εκτέλεση των δρομολογίων.
Να σημειώσουμε ότι οι Κινέζοι τουρίστες ξοδεύουν πάνω από 270 δισ. δολάρια ετησίως για τις διακοπές τους. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Κινέζος τουρίστας ξοδεύει 89€ κατά μέσο όρο στα καταστήματα του αεροδρομίου, ενώ ένας άλλος ξένος ταξιδιώτης γύρω στα 50€. Εκτός από καλοί αγοραστές, οι Κινέζοι είναι και συχνοί ταξιδιώτες, καθώς κατά μέσο όρο πραγματοποιούν οκτώ ταξίδια τον χρόνο.