Ο πρώτος που έκανε επιτυχημένη αεροπειρατεία επί Ελληνικού εδάφους, ήταν ο λατόμος Γεώργιος Φλαμουρίδης ή Παραβολιδάκης στις 2 Ιανουαρίου 1969. Ο 30χρονος κρητικός υποχρέωσε την εσωτερική πτήση της Ολυμπιακής Ηράκλειο- Αθήνα να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς το Κάιρο.

Το αεροσκάφος ήταν ένα Ντάγκλας DC-6Β με 97 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα. Στο Κάιρο οι αρχές συνέλαβαν τον αεροπειρατή και φρόντισαν για την επιστροφή των επιβατών και του πληρώματος. Το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ ανέφερε ότι ο Φλαμπουρίδης πυροβόλησε πάνω από το κεφάλι του πιλότου και τρύπησε το παρμπρίζ του αεροσκάφους, για να τον εμποδίσει να επικοινωνήσει με την Αθήνα.

Είχε προηγηθεί, στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, τον Σεπτέμβριο του 1948, η απόπειρα έξι νεαρών από τη Θεσσαλονίκη να οδηγήσουν στο Βελιγράδι αεροσκάφος της ΤΑΕ που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με σκοπό να προσχωρήσουν στον Δημοκρατικό Στρατό, αλλά μετά την αναγκαστική προσγείωσή του σε μια λωρίδα γης κοντά στα Σκόπια, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Στο βιβλίο «Η ιστορία των δημοσίων αερομεταφορών στην Ελλάδα» αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Η πτήση από το Ηράκλειο προς την Αθήνα την Πέμπτη 2/1/1969 ήταν προγραμματισμένη με αεροσκάφος DC-6 και εκτός από τα 6 μέλη του πληρώματος είχε 97 επιβάτες . Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 10 πμ.

Πέντε λεπτά αργότερα,ο 30χρονος επιβάτης μπήκε στο θάλαμο διακυβέρνησης και ζήτησε -με την απειλή όπλου- από τον κυβερνήτη, να αλλάξει πορεία προς Αίγυπτο. Ο κυβερνήτης φαίνεται ότι αντέδρασε και ο αεροπειρατής πυροβόλησε για εκφοβισμό,με αποτέλεσμα να τρυπήσει το παράθυρο του θαλάμου διακυβέρνησης. Άλλη προσπάθεια του κυβερνήτη, να κατευθυνθεί προς την Αθήνα, έγινε αντιληπτή από τον αεροπειρατή,ο οποίος φαινόταν αποφασισμένος για τα πάντα.

Ο κυβερνήτης φαίνεται ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Αθήνα. Κατευθυνόταν ήδη προς την Αίγυπτο, όταν δυο καταδιωκτικά της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας πλησίασαν πολύ κοντά το αεροσκάφος, με την διαταγή να επιστρέψει προς την Αθήνα. Η απάντηση του αεροπειρατή ήταν ότι, με την πρώτη προσπάθεια αλλαγής της πορείας, θα ανατίναζε το αεροσκάφος.

Τα καταδιωκτικά συνέχισαν να πετούν πολύ κοντά στο αεροσκάφος προσπαθώντας να το αναγκάσουν σε αλλαγή πορείας. Μετά από μερικά λεπτά κι όταν το DC-6 είχε φθάσει κοντά στα όρια του Ελληνικού εναέριου χώρου, τα πολεμικά αεροσκάφη αποσύρθηκαν, προκειμένου να μην παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Αιγύπτου.

Τότε ο κυβερνήτης ζήτησε άδεια από τον Έλεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας της Αιγύπτου να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Καΐρου, λόγω αεροπειρατείας. Οι Αιγυπτιακές αρχές επέτρεψαν την προσγείωση, θέτοντας ταυτόχρονα τον Διεθνή Αερολιμένα του Καΐρου σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η ορατότητα στο αεροδρόμιο του Καΐρου ήταν πολύ περιορισμένη και υπήρξε η σκέψη να προσγειωθούν στην Αλεξάνδρεια. Όμως η ορατότητα στην Αλεξάνδρεια ήταν ακόμη χειρότερη και ο διάδρομος προσγείωσης μικρότερος.
Το αεροσκάφος τελικά προσγειώθηκε με την βοήθεια του ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου στις 12:40’ το μεσημέρι στο Κάιρο, όπου ο αεροπειρατής ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Το βράδυ της ίδιας μέρας,στάλθηκε στο Κάιρο ένα αεροσκάφος Β707 για την παραλαβή και επιστροφή των επιβατών στην Αθήνα.

Ο Φλαμουρίδης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αφού κρατήθηκε επί επτά μήνες σε φυλακές της Αιγύπτου, βρέθηκε στη Σουηδία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Η Στοκχόλμη αρνήθηκε να τον εκδώσει στην Ελλάδα και τον Ιούλιο του 1970 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 μηνών, ποινή που επικυρώθηκε και στον δεύτερο βαθμό, τέσσερις μήνες αργότερα.

Με πληροφορίες από neakriti.gr