Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα της Ιρανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (CAO) δύο ήταν οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Boeing 737 των Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε στις 8 Ιανουαρίου από λάθος του ιρανικού στρατού πάνω από την Τεχεράνη.

«Οι ερευνητές (…) απέκτησαν πρόσβαση στις πληροφορίες (του γενικού επιτελείου στρατού) και ανακάλυψαν ότι δύο πύραυλοι (…) TOR-M1 εκτοξεύθηκαν εναντίον του αεροπλάνου από τα βόρειαc», αναφέρει η έκθεση αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στον ιστότοπο της CAO.

«Οι επιπτώσεις που είχε η εκτόξευση των πυραύλων στο δυστύχημα και η ανάλυση της ενέργειας αυτής εξετάζονται», πρόσθετε η ανακοίνωση, η οποία επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των New York Times ότι το βίντεο που δείχνει δύο πυραύλους να εκτοξεύονται εναντίον του αεροπλάνου είναι αυθεντικό.

Ο ιρανικός στρατός παραδέχθηκε στις 11 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες μετά την τραγωδία, ότι ευθύνεται για την κατάρριψη του αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν 176 άνθρωποι.

Δείτε κι αυτό:Ιράν: Εμείς καταρρίψαμε το ουκρανικό Boeing…κατά λάθος!

Τα μαύρα κουτιά

Νωρίτερα οι αρχές της Τεχεράνης είχαν αποφασίσει την αποστολή των μαύρων κουτιών του μοιραίου Boeing της της Ukraine International Airlines στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ημιεπίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου Tasnim, οι ιρανικές αρχές ήταν έτοιμες να επιτρέψουν σε εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ να εξετάσουν τα δεδομένα από τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing.

Ο Χασάν Ρεζάιφαρ, επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, δήλωσε ότι στόχος είναι να εξεταστούν οι πληροφορίες σχετικά με τους καταγραφείς «με τη βοήθεια των χωρών της Γαλλίας, του Καναδά και της Αμερικής».

Δείτε κι αυτό: Το χρονικό της 7λεπτης πτήσης του μοιραίου Boeing σε ένα βίντεο

«Εάν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε τα μαύρα κουτιά θα αποσταλούν στη Γαλλία» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αποκλείεται οποιαδήποτε προσπάθεια ανάγνωσης των δεδομένων από τα κουτιά επί ιρανικού εδάφους.

Ενδελεχή έρευνα ζητεί ο Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος πιέζει εδώ και ημέρες για ενδελεχείς έρευνες ως προς τα ακριβή αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος, δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ιράν πρέπει να αποστείλει τα μαύρα κουτιά στη Γαλλία για περαιτέρω ανάλυση.

Η Γαλλία είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν τους καταγραφείς στοιχείων πτήσης και του πιλοτηρίου.

Oι πρώτες ενδείξεις για τους δύο πυραύλους

Ένα βίντεο– ντοκουμέντο είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, στο οποίο διακρίνεται το ουκρανικό Boeing 737 να πλήττεται από δύο ιρανικές ρουκέτες και όχι από μία, όπως ήταν γνωστό μέχρι τώρα.

Πρόκειται για βίντεο από κάμερα ασφαλείας, η γνησιότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από τους New York Times.

Οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση σε απόσταση 8 περίπου μιλίων από το αεροσκάφος και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 176 ανθρώπων.

Το νέο βίντεο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό για ποιο λόγο ο αναμεταδότης του αεροσκάφους σταμάτησε να λειτουργεί, προτού αυτό πληγεί από την (μέχρι σήμερα εικαζόμενη ως μοναδική) ρουκέτα.

Πλέον, προκύπτει ότι ο πρώτος πύραυλος εξουδετέρωσε τον αναμεταδότη, προτού ακολουθήσει ο δεύτερος.