Ώρες αγωνίες για τους 128 επιβάτες του Βoeing 767 της Air Canada καθώς εδώ και αρκετή ώρα το αεροσκάφος πετάει πάνω από τις κατοικημένες περιοχές της Μαδρίτης, στην προσπάθεια του να ξεφορτωθεί καύσιμα ώστε να «χάσει» βάρος για να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Αδόλφο Σουάρεζ .

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για σοβαρό μηχανικό πρόβλημα και απώλεια ενός από  τους 16 οπίσθιους τροχούς.

Σύμφωνα με την ΑΕΝΑ, τη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου, ο κυβερνήτης της πτήσης AC 837 ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου 30 λεπτά με την απογείωση του αεροσκάφους και ζήτησε να του δώσουν διάδρομο για κατεπείγουσα προσγείωση. Η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο συνδικάτο των πιλότων της Ισπανίας ανέφερε ότι το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι ένα τμήμα του συστήματος προσγείωσης του αεροσκάφους έπεσε και μπήκε σε έναν από τους κινητήρες του.

Αποκλειστικό ηχητικό με την ενημέρωση του πιλότου προς τους επιβάτες για το πρόβλημα στον τροχό και την αναγκαστική επιστροφή στη Μαδρίτη έδωσε στο Twitter η εφημερίδα El Mundo.

 

Ο πιλότος μεταξύ άλλων αναφέρει «Αυτή την στιγμή κατευθυνόμαστε προς το αεροδρόμιο Baraias και πρόκειται να επιστρέψουμε στην Μαδρίτη για να προσγειωθούμε γιατί όπως γνωρίζετε είχαμε ένα μικρό πρόβλημα με έναν από τους τροχούς του αεροπλάνου κατά την απογείωση».

Ένα βίντεο μέσα από το αεροσκάφος, το οποίο συνεχίζει να κάνει κύκλους πάνω από τη Μαδρίτη για να «ξεφορτωθεί» καύσιμα, έφερε στο φως της δημοσιότητας η El Mundo.

Στο βίντεο φαίνεται και το F-18 που απογειώθηκε για να προχωρήσει σε ανάλυση της ζημιάς του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το Flightradar24, έναν ιστότοπο παρακολούθησης των πτήσεων ανά τον πλανήτη, το Boeing 767-200ER, είναι περίπου 30 ετών. Για να προσγειωθεί θα πρέπει να εξαντλήσει μεγάλο μέρος των καυσίμων του. Για αυτό κάνει κύκλους γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο, στο οποίο έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ΜΜΕ αλλά και απλοί πολίτες που παρακολουθούν την πορεία του.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα νοσοκομεία της Μαδρίτης για να δεχτούν τυχόν τραυματίες.