Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χθεσινό χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης των νέων αεροσκαφών της Aegean Airlines.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην μετεξέλιξη της ΥΠΑ και στην ανάγκη αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων στις καθυστερήσεις πτήσεων.

«Γνωρίζω ότι πρέπει να γίνουν βήματα στην εξυπηρέτηση των αεροδρομίων. Η νέα διοίκηση της Πολιτικής Αεροπορίας πρέπει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των καθυστερήσεων στον εθνικό εναέριο χώρο. Και γνωρίζω καλά ότι ο υψηλός ΦΠΑ στις μεταφορές επιβαρύνει και το κόστος του τουριστικού προϊόντος μας.

Μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, να είστε σίγουροι ότι θα μειωθεί, ώστε το τουριστικό μας προϊόν να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων.

«Πριν από τρεις ημέρες είχα τη χαρά να θεμελιώσω στο Καστέλι της Κρήτης τον νέο αερολιμένα του Ηρακλείου. Ένα έργο που ενώνει αρμονικά τις δυνάμεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, η «Fraport» θα ολοκληρώσει την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, με έμφαση κυρίως στα νησιά μας. Μία παράλληλη επένδυση σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, βέβαια, συνεχίζεται και η ιδιωτικοποίηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το οποίο υπάρχουν ήδη 9 ενδιαφερόμενοι. Η Ελλάδα, λοιπόν, προχωρεί όλο και πιο δυναμικά στον τομέα των αερομεταφορών, ενισχύοντας τη θέση της και στον χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Για την μείωση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχης Βασιλάκης και – παλαιότερα στη Βουλή – ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «αναφορικά με την εξέταση της μείωσης του κομίστρου των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της φορολογικής πολιτικής, θα εξετάσει και τη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές».

Eάν συντελεστεί μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, αυτό θα σημάνει φθηνότερα εισιτήρια και φθηνότερη διακίνηση προϊόντων, με την προϋπόθεση ότι οι μεταφορικές εταιρείες υιοθετήσουν πιο ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική.