Υπό πίεση βρίσκονται οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, εν μέσω ανησυχιών της εξάπλωσης του κορωναϊού που περιορίζει τα ταξίδια.

Τις ισχυρότερες πιέσεις στο χώρο του FTSE 25 δέχτηκε την Παρασκευή η μετοχή της Aegean Airlines, επηρεασμένη από το γενικότερο κλίμα ρευστοποιήσεων που υπάρχει διεθνώς για τις μετοχές των αερομεταφορών, λόγω των ισχυρών επιπτώσεων του corona virus σ’ όλη την αεροπορική βιομηχανία.

Η μετοχή της Aegean Airlines υποχώρησε την Παρασκευή σε ποσοστό 3,45% έχοντας κατέλθει στα 8,39 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου διαμορφώνεται στα 599 εκατ. ευρώ. Ασχέτως με την τωρινή αρνητική για τις αερομεταφορές συγκυρία , η μετοχή της Aegean Airlines είναι από τις πλέον σταθερές και αξιόπιστες στο ελληνικό χρηματιστήριο και μάλιστα διαχρονικά.

Η Aegean Airlines βέβαια δεν έχει πτήσεις από και προς Κίνα, όμως, εξ αντανακλάσεως, η μετοχή δέχεται πιέσεις, άλλωστε, αν συνεχίσει η εξάπλωση του ιού, θεωρείται ότι θα υπάρξει ισχυρό πλήγμα παγκόσμια σε όλη την αεροπορική βιομηχανία.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ), η έξαρση του corona virus απειλεί να «σβήσει» 29 δισ. από τα φετινά έσοδα των αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως, κυρίως βεβαίως των κινεζικών εταιρειών.

Όπως μετέδωσε το MarketWatch, η ΙΑΤΑ ανακοίνωσε ότι ο ιός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, δύναται να προκαλέσει 13% πτώση στη ζήτηση για ασιατικές αεροπορικές εταιρείες φέτος.

Η μία μετά την άλλη οι εταιρίες αναστέλλουν το σύνολο πτήσεων από και προς την Κίνα, έχοντας ακυρώσει έως τώρα πάνω από 60.000 πτήσεις! Η παγκόσμια αεροπορική κίνηση έχει μειωθεί κατά 4,7% φέτος, καταγράφοντας την πρώτη συνολική πτώση μετά από πολλά χρόνια.

Εταιρείες κολοσσοί, όπως British Airways, Lufthansa και Qantas έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους από και προς Κίνας, ενώ το ίδιο έχουν πράξει και οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι αερομεταφορείς λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις για τη μείωση των δρομολογίων και σε ορισμένες περιπτώσεις και προορισμών. Αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη για τις αεροπορικές», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ.