Με αφορμή την ταχύτατη διάδοση του κοροναϊού στην Ιταλία, έντονη είναι και η ανησυχία που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας.

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα σενάρια για την εξέλιξη της κρίσης του κοροναιού σε πανδημία, με άγνωστες επιπτώσεις για την ανθρωπότητα, την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα τον τουριστικό κλάδο.

Φυσικό επακόλουθο της εικόνας που διαμορφώνεται για την πορεία του ιού, ήταν η πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια με μεγαλύτερες βέβαια χαμένες τις μετοχές των αεροπορικών εταιριών και των ταξιδιωτικών ομίλων.

Ενδεικτικά η μετοχή της EasyJet έφτασε στο -16%, ενώ της Ryanair στο -13,6%. Η πτώση για τις μετοχές τόσο της IAG, της μητρικής της British Airways, όσο και της Air France-KLM κυμάνθηκε γύρω στο 10%, ενώ οι απώλειες για την Norwegian Air έφτασαν το 8%.

Παράλληλα η μετοχή της Accor, ενός από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους της Ευρώπης, έχανε πάνω από 6%.

Οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες βλέπουν τις μετοχές τους να κάνουν βουτιά με την μετοχή της Tui, του μεγαλύτερου tour operator στον κόσμο να πέφτει κατά 11% και την ταξιδιωτική Carnival να καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 6%.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών ((ΙΑΤΑ) προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα για ισχυρό πλήγμα στα έσοδα των διεθνών αεροπορικών εταιριών, που μπορεί να φτάσει συνολικά έως και τα 30 δισ. δολάρια τη φετινή χρονιά, καθώς ο ταξιδιωτικός κλάδος καταρρέει παγκοσμίως και έτσι η τουριστική κίνηση λόγω του κοροναϊού θα κινηθεί πτωτικά για πρώτη φορά εδώ και έντεκα χρόνια.

Δείτε κι αυτό: ΙΑΤΑ: Ο κοροναϊός θα στοιχίσει 29 δισ. στις αεροπορικές εταιρείες

Η ΙΑΤΑ τονίζει πως η εναέρια κυκλοφορία παγκοσμίως θα μειωθεί κατά 4,7% φέτος, σηματοδοτώντας την πρώτη συνολικά πτώση της ζήτησης από την κρίση του 2008 και του 2009.

Η παγκόσμια βιομηχανία αεροπορικών μεταφορών διανύει μία δύσκολη περίοδο, όμως βασική προτεραιότητα είναι να σταματήσει η διάδοση του ιού.

Συνολικά, οι αεροπορικές εταιρείες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να απολέσουν έσοδα ύψους 27,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, ενώ για τις αεροπορικές εκτός Ασίας οι απώλειες των εσόδων αναμένονται στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΙΑΤΑ.

«Οι αερομεταφορείς λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις για τη μείωση των δρομολογίων και σε ορισμένες περιπτώσεις και προορισμών. Αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη για τις αεροπορικές», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ.

Τα ελληνικά δεδομένα

Με τα δεδομένα αυτά εντείνεται η ανησυχία και για σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία με επίκεντρο τον ευαίσθητο τουρισμό. Όπως τονίζουν τουριστικοί πράκτορες, μέχρι σήμερα έχει ακυρωθεί το 90% των προκρατήσεων από Κινέζους,οι οποίοι επρόκειτο να επισκεφτούν τη χώρα μας, το καλοκαίρι.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από την άλλη εκτίμησε ότι οι ακυρώσεις από την Κίνα μέχρι στιγμής είναι της τάξης του 60%-70%, αλλά τουλάχιστον για το υπόλοιπο του έτους γίνεται αντιληπτό, με το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, ότι η εμφάνιση Κινέζων τουριστών θα σπανίζει.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης, Βύρων Θεολόγης είχε δηλώσει σχετικά: «Αν συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο η απαγόρευση που επέβαλλε το Πεκίνο στις μετακινήσεις των Κινέζων στο εξωτερικό, τότε θα πάθουμε μεγάλη ζημιά».

Σήμερα πάντως ανακοινώθηκε πως η αεροπορική εταιρεία China Southern Airlines, η οποία είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Κίνα, ξεκίνησε τη διεξαγωγή περίπου 2.100 εσωτερικών πτήσεων που είχαν ανασταλεί εξαιτίας της επιδημίας του ιού.

Η χώρα μας ανέμενε αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη συγκεκριμένη χώρα καθώς στόχος της κυβέρνησης ήταν να επισκεφτούν την Ελλάδα επιπλέον 500.000 Κινέζοι τουρίστες το διάστημα 2020-2021.

Παρά το γεγονός ότι οι Κινέζοι προτιμούν κυρίως την Αθήνα, την Μύκονο και τη Σαντορίνη, φέτος αναμενόταν αύξηση του τουριστικού ρεύματος της Κίνας και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

“Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αεροπορικές εταιρίες, όπως η Turkish Airlines και η Qatar έβαλαν νέα δρομολόγια από το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’” , είχε αναφέρει ο υπεύθυνος για τις εκδρομές εξωτερικού της DION TOURS, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης.

Σημειώνεται ότι οι Κινέζοι τουρίστες έχουν περί το 30% υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τις υπόλοιπες εθνικότητες. Άρα ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος από το ποσοστό των Κινέζων τουριστών στο σύνολο.

Ιδιαίτερα αν η διάδοση του κοροναϊού στην Ευρώπη διευρυνθεί, περιορίζοντας τη διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια, τότε το πρόβλημα θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις για τον ελληνικό τουρισμό.

Όπως και να ‘χει το υπουργείο Τουρισμού μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού, εκπέμπει μήνυμα ηρεμίας και ψυχραιμίας ενώ ο μηχανισμός του είναι σε εγρήγορση και σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες υγείας (υπουργείο Υγείας – ΕΟΔΥ ) αλλά και με τους φορείς του κλάδου, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός ενεργειών.

Πρώτο δείγμα γραφής αυτής της συνεργασίας θα είναι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα βρίσκεται σε ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, κρουαζιερόπλοια κλπ, με οδηγίες υγιεινής και ατομικής προφύλαξης.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Τουρισμού παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα κινηθεί βάση σχεδίου.