Αεροσκάφος cargo από Κίνα που προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κρατείται από τις τουρκικές αρχές με όλο του το φορτίο που είναι αναπνευστήρες οι οποίοι έχουν παραγγελθεί από το δημόσιο σύστημα υγείας της Ισπανίας.

Το φορτίο είναι ύψους 3 εκατ. ευρώ και όπως καταγγέλλει το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας κατακρατείται παράνομα από τις τουρκικές αρχές.

Η Τουρκία εφαρμόζει ειδικό διάταγμα που έχει υπογραφεί προσφάτως σύμφωνα με το οποίο οποιοδήποτε εμπόρευμα τέτοιας φύσεως που έχει να κάνει με την πανδημία κορωνοϊού από όπου και αν προέρχεται εάν εντοπιστεί σε τουρκικό έδαφος, κατάσχεται.

H υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράνχα Γκονζάλες Λάγια,  δήλωσε πως η Τουρκία κρατά τους αναπνευστήρες για τη θεραπεία των δικών της ασθενών και ανέφερε πως είχε μια αποτυχημένη απόπειρα να πείσει τον Τούρκο ομόλογό της να αφήσουν τον εξοπλισμό να φτάσει εκεί όπου προοριζόταν: «Η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει πως προτεραιότητα είναι η θεραπεία των δικών της ασθενών» είπε. «Εμποδίζει την εξαγωγή ιατρικών εργαλείων. Η ισπανική κυβέρνηση, επικοινώνησε με τις τουρκικές αρχές, οι οποίες και εγγυήθηκαν ότι σε μια βδομάδα αυτό το υλικό θα βρίσκεται στην Ισπανία».

Tα ισπανικά Μέσα αναφέρουν πως οι αναπνευστήρες κατασκευάστηκαν στην Τουρκία για λογαριασμό μιας ισπανικής εταιρείας που αγόρασε τα εξαρτήματα από την Κίνα, τους οποίους και αγόρασαν τρεις ισπανικές περιφέρειες, μαζί με περαιτέρω εξοπλισμό. Εκεί, όμως, παρενέβη η Τουρκία και παρά τις υποσχέσεις αξιοματούχων ότι ο εξοπλισμός θα έφτανε στην Ισπανία «εντός μερικών εβδομάδων». Όπως ανέφερε μάλιστα ο πρόεδρος μίας εξ’ αυτών των περιφερειών «η Τουρκία έχει κατασχέσει 150 αναπνευστήρες, αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ».

Εξάλλου, ο ευρωβουλευτής των Ciudadanos, Τζόρντι Κάνιας Πέρες κατηγόρησε σε ανάρτησή του στο Twitter τη στάση των Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα καταγγείλουμε αυτή την απαράδεκτη απόφαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΕΕ δεν μπορεί να επιτρέπει σε έναν “εταίρο” και “σύμμαχο” να κατάσχει αναπνευστήρες που αγοράζονται και πληρώνονται από την Ισπανία. Πρόκειται για μια πράξη πειρατείας», σημείωσε.