Με τα περισσότερα αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος, από τις αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, η κατάσταση στις αερομεταφορές είναι ζοφερή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 65,5 εκατομμύρια άτομα εξαρτώνται από τον κλάδο της αεροπλοΐας, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως ο ταξιδιωτικός και ο τουρισμός. Μεταξύ αυτών, τα 2,7 εκατομμύρια είναι θέσεις εργασίας στις αεροπορικές εταιρείες.

Σε ένα σενάριο σοβαρών ταξιδιωτικών περιορισμών διάρκειας τριών μηνών, η έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ), υπολογίζει ότι 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα των αερομεταφορών και συναφείς τομείς, κινδυνεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο:

Πιο αναλυτικά 11,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ασία-Ειρηνικό, 5,6 εκατ. στην Ευρώπη, 2,9 εκατ. στη Λατινική Αμερική, 2,0 εκατ. στη Βόρεια Αμερική, 2,0 εκατ. στην Αφρική και 0,9 εκατ. στη Μέση Ανατολή.

Στο ίδιο σενάριο, οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να έχουν μείωση στα έσοδα από επιβάτες, της τάξης των 252 δισ. δολαρίων (-44%) το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Το δεύτερο τρίμηνο είναι το πιο κρίσιμο, ενώ η ζήτηση μειώνεται κατά 70% και οι απώλειες αγγίζουν τα 61 δισ. δολάρια.

Οι αεροπορικές εταιρείες καλούν τις κυβερνήσεις να παράσχουν άμεση οικονομική βοήθεια για να βοηθήσουν τις αεροπορικές εταιρείες να παραμείνουν βιώσιμες επιχειρήσεις, ικανές να οδηγήσουν την αποκατάσταση όταν θα περιοριστεί η πανδημία. Συγκεκριμένα, η IATA ζητεί άμεση οικονομική στήριξη, δάνεια, εγγυήσεις δανείων και υποστήριξη για την αγορά εταιρικών ομολόγων και φορολογική απαλλαγή

Επίσης, παράλληλα με τη σημαντική οικονομική ανακούφιση, ο κλάδος θα χρειαστεί προσεκτικό σχεδιασμό και συντονισμό για να εξασφαλίσει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα είναι έτοιμες να επιχειρήσουν όταν η πανδημία παρέλθει.

Η ΙΑΤΑ έχει ως στόχο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την εκ νέου εκκίνηση της βιομηχανίας όταν το επιτρέψουν οι κυβερνήσεις και οι δημόσιες υγειονομικές αρχές. Οι κύριοι στόχοι θα είναι η κατανόηση του τι χρειάζεται για να ανοίξουν εκ νέου τα κλειστά σύνορα και λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και να κλιμακωθούν αποτελεσματικά.