Την εκκένωση ενός κρουαζιερόπλοιου που είχε πάει για περιήγηση στην Ανταρκτική ανακοίνωσε η διπλωματία της Ουρουγουάης καθώς η πλειοψηφία των επιβαινόντων του βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στις 15 Μαρτίου με προορισμό την Ανταρκτική έχουν καταγωγή κυρίως από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Από τις αρχές Απριλίου, το πλοίο παρέμενε ακινητοποιημένο ανοικτά της Ουρουγουάης, αφού οι αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους επιβάτες να αποβιβαστούν εξαιτίας του κινδύνου κορωνοϊού.

Έπειτα από «εντατικές συνομιλίες» έγιναν διευθετήσεις για να επαναπατριστούν 112 υπήκοοι της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, που βρίσκονται πάνω σε κρουαζιερόπλοιο το οποίο έχει τεθεί από την 27η Μαρτίου σε καραντίνα στον ποταμό Λα Πλάτα, κοντά στο Μοντεβιδέο, καθώς οι περισσότεροι από τους 219 επιβάτες του έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ουρουγουάης εξήγησε ότι συμφωνήθηκε με την Αυστραλία να γίνει πτήση τσάρτερ σήμερα Πέμπτη για να μεταφερθούν 96 υπήκοοι Αυστραλίας και 16 υπήκοοι Νέας Ζηλανδίας από το κρουαζιερόπλοιο Greg Mortimer στη Μελβούρνη.

Οι επιβάτες αυτοί θα μεταφερθούν αρχικά με βάρκες στο Μοντεβιδέο — το πλοίο είναι αγκυροβολημένο 32 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα — και κατόπιν με λεωφορεία στο αεροδρόμιο, ενώ θα τηρηθούν αυστηρά πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας, εξήγησε ο εκπρόσωπος. Μετά την άφιξή τους στη Μελβούρνη, οι 112 επιβάτες, ασθενείς και υγιείς, θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Η εταιρεία Aurora Expeditions, στην οποία ανήκει το Greg Mortimer, κρουαζιερόπλοιο νηολογημένο στις Μπαχάμες, γνωστοποίησε ότι από τα 217 τεστ που έγιναν σε επιβάτες και μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου, 128 επέστρεψαν θετικά και 89 αρνητικά.

Σε εξέλιξη συνομιλίες με άλλες κυβερνήσεις 
Πέραν των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών, στο σκάφος βρίσκονται επίσης πολίτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τζαμάικας και χωρών-μελών της ΕΕ, κατά επίσημα στοιχεία.

Ο εκπρόσωπος της διπλωματίας της Ουρουγουάης διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των υπολοίπων χωρών για το πώς και το πότε θα επιστρέψουν οι πολίτες τους.

Το αεροσκάφος που θα επαναπατρίσει τους υπηκόους της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ανέλαβε να μισθώσει η Αουρόρα, διευκρίνισε εξάλλου ο ουρουγουανός ΥΠΕΞ Ερνέστο Τάλβι με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Έξι επιβάτες χρειάστηκε να διακομιστούν από το πλοίο σε νοσοκομεία της Ουρουγουάης, όπου νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση, ενημέρωσε η εταιρεία.

Ο Ουρουγουανός υπουργός Υγείας Ντανιέλ Σαλίνας επιβεβαίωσε την πληροφορία. «Ευτυχώς, η εξέλιξη της κατάστασής τους είναι καλή», σημείωσε ο Σαλίνας, διευκρινίζοντας πως οι δύο συνεχίζουν να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τους χορηγείται οξυγόνο, πάντως ο ένας είναι «έτοιμος να αποσωληνωθεί».

Την Κυριακή, περίπου είκοσι γιατροί και τεχνικοί εργαστηρίων της Ουρουγουάης στάλθηκαν στο κρουαζιερόπλοιο για να κάνουν τεστ και να προσφέρουν φροντίδες σε ασθενείς, καθώς οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Greg Mortimer έχουν προσβληθεί.

Σύμφωνα με έναν από τους γιατρούς, τον Δρ. Σεμπαστιάν Σάντσεφ, η πρώτη μόλυνση ενδέχεται να έγινε στην Ουσουάια, τουριστικό λιμάνι στο νότιο άκρο της Αργεντινής, από όπου απέπλευσε το κρουαζιερόπλοιο για μια περιήγηση στην Ανταρκτική και στο βρετανικό νησί Σάουθ Τζόρτζια.