Η μια μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρώπης ξεκαθαρίζουν πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν αφήνει – τουλάχιστον για την ώρα – πολλά περιθώρια για διακοπές στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι.

Το απόγευμα της Κυριακής, απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό, αναφορικά με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ τόνισε πως δεν είναι πιθανό για τους Γάλλους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι.

«Μπορούμε να κλείσουμε τις διακοπές μας αυτό το καλοκαίρι; Φοβάμαι πως δεν θα είναι φρόνιμο να υπολογίζουμε σε διακοπές στο εξωτερικό. Γιατί δεν είμαι βέβαιος πως οι αεροπορικές μετακινήσεις θα αποκατασταθούν», σημείωσε o Φιλίπ.

Τί προανήγγειλε η Φον Ντερ Λάϊε

Μιλώντας στη γερμανική Bild στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε και εκείνη με τη σειρά της πως δεν θα ήταν συνετό να προγραμματίσει κανείς τις διακοπές του για αυτό το καλοκαίρι. «Θα συμβούλευα όλους να περιμένουν πριν κάνουν σχέδια για τις διακοπές» είπε και σημείωσε πως η δυνατότητα για ένα ταξίδι δεν φαίνεται πιθανή πριν από τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, σε σημερινή συνέντευξή της στην Expresso Sunday, η φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη σε σύγκριση με προηγούμενη δήλωσή της «Νομίζω θα βρούμε έξυπνες λύσεις για καλοκαιρινές διακοπές. Ισως λίγο διαφορετικές με άλλα μέτρα υγιεινής, με λίγο περισσότερη κοινωνική απόσταση, αλλά θα είναι εντυπωσιακό να δούμε τις λύσεις που θα βρούμε», αναφέρει.

Αβέβαιο το ενδεχόμενο διακοπών στο εξωτερικό και για τους Γερμανούς

«Να μην τρέφουν μεγάλες ελπίδες» για ταξίδια στο εξωτερικό το προσεχές διάστημα, συνιστούσε τη Μεγάλη Παρασκευή με τη σειρά του ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας στους πολίτες της χώρας, τονίζοντας ότι η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου στο τέλος Απριλίου.

«Σε τελική ανάλυση, στις περισσότερες χώρες υπάρχουν περιορισμοί εισόδου, αλλά ακόμη και όπου είναι δυνατόν να μεταβεί κανείς, θα πρέπει να θεωρούμε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται», με συνέπεια οι ταξιδιώτες να μην μπορούν εύκολα να εγκαταλείψουν την περιοχή, εάν ληφθούν επιπλέον μέτρα», δήλωσε ο κ. Μάας στην BILD, αναφερόμενος στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για την δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Διστακτικός στο ενδεχόμενο διακοπών στο εξωτερικό και ο Βρετανός υπουργός
Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σεπς τόνισε πως δεν θα έκανε κρατήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές στην παρούσα φάση. «Προφανώς ο κόσμος θέλει να δει μια έξοδο στο φως τούνελ αυτής της ασθένειας στις επόμενες εβδομάδες» δήλωνε σε συνέντευξή του. «Δεν παρατηρούμε μείωση ακόμη. Δεν θα έκανα κράτηση για τις καλοκαιρινές διακοπές στην παρούσα φάση, ας το αφήσουμε για την ώρα» συμπλήρωνε

Η φράση μάλιστα αυτή του Βρετανού υπουργού εξόργισε εκπροσώπους στον ταξιδιωτικό τομέα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αυτή αποτελεί την χαριστική βουλή για σειρά επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με αφανισμό εξαιτίας του κορωνοϊού.