Αργή φαίνεται ότι θα είναι η ανάκαμψη των αερομεταφορών μετά τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς, πέραν της ανησυχίας για την ασφάλεια των ταξιδιών, ο κόσμος ανησυχεί για το προσωπικό του μέλλον, λόγω της επικείμενης οικονομικής ύφεσης.

Το συμπέρασμα αυτό αναδεικνύεται σε διεθνή έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), στις ΗΠΑ και σε 10 άλλες χώρες. Σύμφωνα με τη μελέτη:

  • Μόνο το 14% των ερωτηθέντων δηλώνουν πρόθυμοι να ταξιδέψουν μόλις οι κυβερνήσεις άρουν τους περιορισμούς.
  • Το 60% αναφέρουν ότι θα επιστρέψουν στα ταξίδια εντός ενός έως δύο μηνών από τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19
  • Το 40% δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να περιμένουν έξι μήνες ή περισσότερο
  • Το 69% ανέφερε ότι ενδέχεται να καθυστερήσει τα ταξίδια έως ότου σταθεροποιηθεί η προσωπική οικονομική τους κατάσταση

Η ΙΑΤΑ επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για μέτρα οικονομικής βοήθειας στους αερομεταφορείς, εκτιμώντας ότι περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην αεροπορική βιομηχανία και στην τουριστική οικονομία κινδυνεύουν από την τρέχουσα κρίση.

Τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών από την επιβατική κίνηση αναμένεται να είναι 314 δισ.δολάρια λιγότερα από το 2019 (-55%), ενώ τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών το β’ τρίμηνο του έτους εκτιμάται ότι θα περιορισθούν στα 61 δισ.δολάρια, καθώς η ζήτηση εμφανίζεται μειωμένη κατα 80% ή και περισσότερο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΑΤΑ Brian Pearce, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, τόνισε ότι η εμπιστοσύνη είναι το παν για την επαννεκίνηση των αερομεταφορών. Γι αυτό, τόσο οι αεροπορικές εταιρείες όσο και οι κυβερνήσεις πρέπει να επινοήσουν νέες πρωτοβουλίες για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επιβατών και να επιστρέψουν στις πτήσεις.

Τα πρώτα στοιχεία από την Κίνα, που επιχειρεί να επανέλθει στην κανονικότητα, δείχνουν ότι ο αριθμός των πτήσεων εσωτερικού έφτασε στο 40% των πτήσεων πριν από την πανδημία.

Στην Αυστραλία , όπου το ποσοστό νέων λοιμώξεων έχει μειωθεί σημαντικά, δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη ανάκαμψης όσον αφορά τη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών, με τις συνολικές πτήσεις εσωτερικού της χώρας να ανέρχονται στο 10% των επιπέδων πριν από τον COVID-19.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΤΑ Alexandre de Juniac δήλωσε ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας χρειάζεται βιώσιμες αεροπορικές εταιρείες, γι αυτό και χαιρέτισε με ικανοποίηση τα μέτρα στήριξης των αερομεταφορών, που λαμβάνουν ήδη αρκετές κυβερνήσεις, καλώντας και τις υπόλοιπες να σπεύσουν να προσφέρουν βοήθεια, καθώς κάθε μέρα έχει σημασία, όπως είπε.