Στην απαγόρευση των πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων προς, από και εντός της Αργεντινής έως και την 1η Σεπτεμβρίου προέβη η κυβέρνηση της χώρας, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, προκαλώντας επικρίσεις από την αεροπορική βιομηχανία που επισημαίνει ότι το νέο μέτρο επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη πληττόμενες αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια.

Με τα σύνορα της χώρας να είναι ήδη κλειστά από τον Μάρτιο, το νέο διάταγμα της κυβέρνησης αναφέρει ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού “δεν επιτρέπει βεβαιότητες” όσον αφορά το τέλος των μέτρων της κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς και ότι οι εμπορικές αεροπορικές πτήσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα μέτρα αυτά.

«Θεωρήθηκε λογικό να οριστεί η 1η Σεπτεμβρίου 2020 ως ημερομηνία οριστικής άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις εμπορικές αεροπορικές μεταφορές και τους τρόπους λειτουργίας», ανέφερε το διάταγμα της Εθνικής Διοίκησης Πολιτικής Αεροπορίας.

Μέρος του στόχου του διατάγματος είναι να αποτρέψει τις αεροπορικές εταιρείες από πτήσεις που δεν έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση.

«Το πρόβλημα ήταν ότι οι αεροπορικές εταιρείες πουλούσαν εισιτήρια χωρίς να έχουν άδεια να ταξιδέψουν στην Αργεντινή», δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντεζ.

Η απόφαση ώθησε τους ομίλους του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της ALTA, που κάνει lobbying εκ μέρους των αεροπορικών εταιρειών της Λατινικής Αμερικής, να προειδοποιήσουν ότι το διάταγμα εγκυμονεί «επικείμενο και ουσιαστικό κίνδυνο» για χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Αργεντινή.

«Είναι δική μας ευθύνη να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία που δημιουργείται από το εν λόγω ψήφισμα, το οποίο δεν επικοινωνήθηκε ούτε συμφωνήθηκε με τη αεροπορική βιομηχανία και, επιπλέον, έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες όλων των παραγόντων του τομέα να προτείνουν και να εφαρμόσουν ένα σχέδιο για υπεύθυνη και ασφαλή επανενεργοποίηση που αποκαθιστά εμπορικές δραστηριότητες και απαραίτητες υπηρεσίες για τον πληθυσμό», αναφέρουν σε σχετική δήλωσή τους.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Αργεντίνου προέδρου δήλωσε ότι η απόφαση προέκυψε με «συναίνεση μεταξύ της κυβέρνησης και του αεροπορικού τομέα».

Το χρονοδιάγραμμα της 1ης Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε με τις αεροπορικές εταιρείες ώστε «να δοθεί χρόνος στις αρχές μας να φέρουν όλους τους Αργεντινούς που βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η Αργεντινή είχε ήδη κλείσει τα σύνορά της και είχε απαγορεύσει την είσοδο ξένων από «πληγείσες ζώνες», συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, από τις 20 Μαρτίου, ενώ το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση επέκτεινε την καραντίνα μέχρι τις 10 Μαΐου.

Η χώρα καταγράφει 3.892 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 192 θανάτους από τον κορωνοϊό.