Η Επιτροπή, προκειμένου να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών ενόψει της θερινής περιόδου, ενισχύει περαιτέρω τον ευρωπαϊκό εναέριο πυροσβεστικό στόλο στο πλαίσιο του συστήματος rescEU.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί την αγορά 2 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών από τη σουηδική κυβέρνηση για συμπλήρωση του αποθεματικού. Με την αγορά αυτή, το 2020 ο στόλος rescEU θα αποτελείται συνολικά από 13 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ.

Ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων Επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε: «Οι δασικές πυρκαγιές μπορούν να πλήξουν ανά πάσα στιγμή και η κλιματική αλλαγή έχει διευρύνει το γεωγραφικό πεδίο εκδήλωσης πυρκαγιών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Φέτος το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ευχαριστώ τους Σουηδούς φίλους μας που συνεισφέρουν σημαντικά στις δυνάμεις πυρόσβεσης στο πλαίσιο του rescEU. Είμαι πολύ περήφανος που βλέπω ότι ο ευρωπαϊκός μας στόλος για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών προετοιμάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών.»  

Ικανότητες εναέριας αντιμετώπισης πυρκαγιών του rescEU

– Η ΕΕ χρηματοδοτεί επτά κράτη μέλη της ΕΕ για να διαθέσουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερά τους για τον εξοπλισμό του πυροσβεστικού στόλου του rescEU το 2020· έτσι ο εναέριος στόλος θα είναι έτοιμος να συνδράμει και άλλες χώρες μόλις παραστεί ανάγκη.

– Το αποθεματικό πυροσβεστικών μέσων του rescEU αποτελείται από πυροσβεστικά αεροσκάφη που έχουν θέσει στη διάθεσή του τα ακόλουθα κράτη μέλη: Κροατία (2), Κύπρος (2), Γαλλία (1), Ελλάδα (2), Ιταλία (2), Ισπανία (2) και τέλος 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 6 πυροσβεστικά ελικόπτερα από τη Σουηδία. 

Προπαρασκευαστικά μέτρα και μέτρα παρακολούθησης για την περίοδο δασικών πυρκαγιών του 2020

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να συντονίζει την προετοιμασία ενόψει της φετινής περιόδου δασικών πυρκαγιών.

– Το ΚΣΑΕΑ θα παρακολουθεί την εξέλιξη των πυρκαγιών και θα διατηρεί στενή επαφή με τις αρχές της εκάστοτε πληττόμενης χώρας.

– Εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες και εργαλεία παρακολούθησης, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), παρέχουν επισκόπηση των ευρωπαϊκών δεδομένων από τα εθνικά προγράμματα δασοπυρόσβεσης.

– Τακτικές συναντήσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα κράτη που συμμετέχουν στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ πριν και κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση ετοιμότητας εκάστου και σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιάς.

Η υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης του προγράμματος Copernicus της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί για τη χαρτογράφηση των δασικών πυρκαγιών.