Τουλάχιστον δέκα έργα τέχνης από τη μεγάλη συλλογή της αναμένεται να βγάλει στο σφυρί η British Airways, στην προσπάθεια να συγκεντρώσει κάποια εκατομμύρια λίρες προς ενίσχυση της ρευστότητάς της, μετά το τεράστιο πλήγμα που υπέστη από την πανδημία κορωνοϊού.
Ο βρετανικός αερομεταφορέας έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις από τον πολιτικό κόσμο για τα σχέδια περικοπής 12.000 θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι της εταιρείας, με το στόλο της καθηλωμένο, χωρίς έσοδα και με την επιβατική κίνηση να αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, οι απολύσεις κρίνονται αναπόφευκτες.
Η συλλογή της ΒΑ περιλαμβάνει έργα των Damien Hirst, Peter Doig, Bridget Riley. Η πώληση κάποιων από τους σπουδαίους πίνακες -που συνήθως κοσμούν τα lounge πρώτης κατηγορίας της εταιρείας σε αεροδρόμια- ήταν μια ιδέα ενός εργαζόμενου του προσωπικού, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή.
Όπως τόνισε στο Reuters η ίδια πηγή, η αξία τουλάχιστον ενός από τα έργα τέχνης αυτά ξεπερνά το 1 εκατομμύριο λίρες. Ο Άλεξ Κρουζ, διευθύνων σύμβουλος της British Airways τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως με τα έξοδα της μητρικής εταιρείας IAG που φτάνουν τα 178 εκατ. λίρες εβδομαδιαίως, δεν μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωση της ΒΑ, καλώντας τα συνδικάτα να δεσμευτούν για τη μείωση θέσεων εργασίας.
Ο όμιλος IAG, που κατέχει μεταξύ άλλων την Iberia και την Vueling, εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι έλαβε αυτήν την απόφαση με δεδομένο ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν οι αερομεταφορές επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα.