Γράφει ο Αλέξης Αντιμάντο
Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της τρίμηνης αναστολής λειτουργίας της λόγω κορονοϊού, η Royal Air Maroc προχωράει στην αναδιάρθρωση της με βαθιές τομές, που θα δουν τον στόλο της καθώς και το έμψυχο δυναμικό της να μειώνονται αισθητά.
Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού αερομεταφορέα του Μαρόκου, Αμπντελχαμίντ Άντου, έκανε γνωστό ότι μέσα στα άμεσα πλάνα περιλαμβάνεται η απόλυση του 30% των υπαλλήλων της Royal Air Maroc, ποσοστό που ισοδυναμεί με 858 θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο του μαζικού αυτού κύματος απολύσεων θα δουν την πόρτα της εξόδου το 1/3 των πιλότων της εταιρείας (δηλαδή 180 κυβερνήτες), το 30% των αεροσυνοδών και σχεδόν το 13% του προσωπικού εδάφους. Επιπλέον, στα πλάνα της εταιρίας για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης εξαιτίας του κορονοϊού συμπεριλαμβάνεται και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για υπαλλήλους άνω των 57 ετών με τουλάχιστον 15 χρόνια προϋπηρεσία στον όμιλο. Οι όροι και προϋποθέσεις του προαναφερθέντος προγράμματος μένει πάντως να οριστικοποιηθούν το προσεχές διάστημα αφού είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση με την διοίκηση της εταιρίας.
Αναφορικά με τον στόλο της, η Royal Air Maroc αναμένεται να βάλει πωλητήριο σε συνολικά 20 αεροσκάφη. Αυτά συγκεκριμένα είναι 4 Embraer 190, 4 Boeing 787-8 Dreamliner και 12 Boeing 737NG. Δεδομένου ότι αυτή την στιγμή η Μαροκινή αεροπορική εταιρία διαθέτει 60 αεροπλάνα, τότε μιλάμε για μείωση του στόλου της στο μέλλον κατά ένα τρίτο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η απόσυρση από την RAM των μισών Boeing 787 Dreamliner του στόλου της, την στιγμή μάλιστα που πριν τη πανδημική κρίση ο αερομεταφορέας είχε ανακοινώσει αρκετές νέες διεθνείς πτήσεις, μεταξύ των οποίων προς Πεκίνο, Βοστώνη και Μαϊάμι. Η λογική λέει ότι αυτά τα δρομολόγια πάντως θα είναι από τα πρώτα που θα καταργηθούν. Ερωτηματικά προκαλεί πάντως και η επιλογή να παραμείνουν στον στόλο της εταιρίας τα καθηλωμένα -και άγνωστο πότε θα ξανα τεθούν σε εμπορική χρήση- Boeing 737 MAX.
H Royal Air Maroc, που ιδρύθηκε το 1957, καλείται να ξεπεράσει την μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε ποτέ στην ιστορία της. Από τα μέσα Μαρτίου που τα εθνικά σύνορα του Μαρόκου έκλεισαν και η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η RAM εκτελούσε μονάχα εμπρευματικές πτήσεις καθώς και ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού. Όλο αυτό το διάστημα η εταιρία ζημιωνόταν κάθε μήνα κατά 109 εκατομμύρια δολάρια.
Με τον παγκόσμιο τουρισμό να βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση, η Royal Air Maroc υπολογίζεται ότι θα χάσει σχεδόν το 20% της επιβατικής κίνησης της το 2020, επιτείνοντας την χασούρα της.
Και απ΄ό,τι φαίνεται αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα, όχι μόνο για τον εθνικό αερομεταφορέα του Μαρόκου αλλά για όλες τις αεροπορικές εταιρίες παγκοσμίως, αφού σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) η επιστροφή στα συνηθισμένα και βιώσιμα επίπεδα επιβατικής κίνησης τοποθετείται χρονικά μεταξύ 2023 και 2025.