Γράφει ο Marc-Olivier Sabourin 

H CAE είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην εκπαίδευση στις αγορές Άμυνας, Πολιτικής Αεροπορίας και Υγείας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1947 και πλέον εκπαιδεύει σε ετήσια βάση πάνω από 220.000 πληρώματα Πολιτικής Αεροπορίας και Άμυνας, μεταξύ των οποίων και πάνω από 135,000 πιλότους.

Ο κλάδος Άμυνας και Ασφάλειας της CAE παρέχει ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές λύσεις για την υποστήριξη των αποστολών του στρατιωτικού προσωπικού σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Η CAE είναι ο ανάδοχος του προγράμματος αεροπορικής εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στον Καναδά, γνωστού και ως NFTC, το οποίο προσφέρει πιστοποιημένη εκπαίδευση πιλότων για την Πολεμική Αεροπορία του Καναδά (RCAF) και άλλους συμμάχους, συνδυάζοντας το βασικό, προκεχωρημένο και επιχειρησιακό στάδιο ως μέρος του προγράμματος ολοκληρωμένης αεροπορικής εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια, με την ενεργό εμπλοκή της CAE στο πρόγραμμα NFTC, ο ρυθμός παραγωγής εκπαιδευμένων πιλότων της RCAF είναι υψηλότερος από ποτέ.

Το όραμά μας είναι να επενδύσουμε στην εμπειρία μας από το πρόγραμμα NFTC και να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ενός πιστοποιημένου από το ΝΑΤΟ προγράμματος αεροπορικής εκπαίδευσης για την Ελλάδα. Έχοντας ως βάση τη διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας και Καναδά, ένα ιδιαίτερα ελκυστικό Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης μπορεί να υλοποιηθεί στην Καλαμάτα για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των συμμάχων της.

Η προσέγγισή μας θα παρέχει μια αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη εκπαιδευτική λύση, που θα προετοιμάζει τους πιλότους για τα μαχητικά αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, καθιστώντας ταυτόχρονα την Καλαμάτα ένα παγκόσμιο κέντρο αριστείας για τη στρατιωτική αεροπορική εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση του Καναδά και η CAE είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν μια σημαντική άμεση επένδυση στην Ελλάδα που θα περιλαμβάνει αεροσκάφη όπως το Leonardo M-346, ένα από τα πιο εξελιγμένα εκπαιδευτικά τζετ του κόσμου, σε συνδυασμό με εξομοιωτές, συνοδευτικά εκπαιδευτικά εργαλεία καθώς και σύγχρονες υποδομές. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης, ιδανικό για τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των συμμάχων της.

Υπό την αιγίδα της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας και Καναδά, το Εκπαιδευτικό Κέντρο της Καλαμάτας θα ενισχύσει σημαντικά τον πολιτικό και αμυντικό ρόλο της Ελλάδας σε όλη την περιοχή.

Θα δώσει στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας NATO Flying Training Europe (NFTE) η οποία συνυπογράφτηκε από την Ελλάδα και άλλες 10 χώρες μέλη της Νατοϊκής συμμαχίας, όπως επίσης και θα ενισχύσει σημαντικά τις κοινές προσπάθειες Ελλάδας και Καναδά στον τομέα της ειρήνης και ασφάλειας, όπως αυτές αναδείχτηκαν στην πρόσφατη επικοινωνία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών στις 10 Ιουλίου.

Επιπροσθέτως, είναι μια πρωτοβουλία που θα προσφέρει ένα πλήθος από οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η μεταφορά τεχνογνωσίας και σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Βιομηχανίας, παντρεύοντας ιδανικά τον ηγετικό ρόλο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την αποδεδειγμένη εμπειρία ενός επαγγελματικού παρόχου εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Η CAE είναι έτοιμη να προσφέρει καινοτόμες εκπαιδευτικές δυνατότητες που θα καλύπτουν τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για πολλά χρόνια και μια σημαντική επενδυτική πρόταση, η οποία συνεισφέρει αποφασιστικά στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

* Ο Marc-Olivier Sabourin είναι Vice President Global Defence & Security, CAΕ