Οι αεροπορικές εταιρείες περνούν τη χειρότερη κρίση στην ιστορία τους. H Air Baltic αποδεικνύει πάντως ότι και στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας είναι εφικτό να πετάς με ασφάλεια.

«Οι άνθρωποι προς το παρόν φοβούνται να πετάξουν αλλά αυτό θα αλλάξει σύντομα» δηλώνει ο Μάρτιν Γκάους. Ο Γερμανός πρώην πιλότος διευθύνει από το 2011 στη Ρίγα την αεροπορική εταιρεία Air Baltic, η οποία θεωρείται υπόδειγμα για πολλούς στον κλάδο.

Στην εποχή του κορωνοϊού η αεροπορική εταιρεία της Λετονίας αντέδρασε άμεσα. «Πρώτοι στην Ευρώπη σταματήσαμε να πετάμε στις 17 Μαρτίου και μειώσαμε την εταιρεία αμέσως κατά 40% σε προσωπικό και χώρους στάθμευσης των αεροπλάνων» λέει ο έμπειρος πρώην πιλότος. Σχεδόν 700 συνεργάτες σταμάτησαν να εργάζονται αλλά είχαν την εγγύηση ότι θα επιστρέψουν και πάλι μόλις ξεκινήσει η λειτουργία της εταιρείας.

Την περίοδο του lockdown οι έντεκα σημαντικότεροι μάνατζερ της εταιρείας συνεργάζονταν στενά στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Ρίγα. Δυο μήνες πέρασαν εκεί και δούλευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κάθε δυο εβδομάδες έκαναν τεστ κορωνοϊού και έφευγαν για να πάνε μόνο για ύπνο. «Έπρεπε να δουλέψουμε πάνω σε ένα καινούργιο μοντέλο, σε ένα καινούργιο προϊόν».

Από τις 18 Μαϊου η εταιρεία πετάει και πάλι κανονικά. Στην αρχή με μόνο τέσσερα από τα 38 αεροπλάνα κα σήμερα με σχεδόν τα μισά. Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει αλλά «η μεγαλύτερη αλλαγή είναι ότι είμαστε όπως πριν απέναντι στους πελάτες μας», λέει ο Μάρτιν Γκάους.

Το προσωπικό δεν φοράει ολόσωμες προστατευτικές στολές, όπως σε άλλες εταιρείες ούτε μάσκες που καλύπτουν όλο το πρόσωπο, όπως στην Qatar Airways.

Οι αεροσυνοδοί φορούν μάσκες και γάντια, όπως και οι επιβάτες. «Ήμασταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που προσφέρει σε κάθε επιβάτη μια μάσκα και δυο αντισηπτικά μαντηλάκια. Αυτή η ιδέα γεννήθηκε εδώ», λέει και πάλι η Μάρτιν Γκάους.

Πηγή: newmoney.gr