Μοιάζει με συμβατικό αεροπλάνο, στην άτρακτο του οποίου μοιάζει να έχει… φυτρώσει ένα μανιτάρι. Δεν είναι ιδιαίτερα ταχύ, ούτε ευέλικτο, ούτε καν καλά εξοπλισμένο. Ωστόσο, για το σκοπό που έχει κατασκευαστεί φαίνεται ότι τα καταφέρνει πολύ καλύτερα, απ’ όσο θα περίμενε κανείς, προκαλώντας ανησυχία στους αντιπάλους του.

Πρόκειται για το κινεζικό αεροσκάφος πρώιμης ειδοποίησης Xian KJ-600 AEW, το οποίο θυμίζει τα «ιπτάμενα ραντάρ» AWAKS των ΗΠΑ και ρόλος του είναι να απογειώνεται από αεροπλανοφόρα και με τα πανίσχυρα ραντάρ του να ειδοποιεί για εναέριες εχθρικές κινήσεις από πολύ νωρίς, καταστρέφοντας το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, όπως αναφέρει το EurAsian Times.

Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι δυνατότητες του αεροσκάφος υπερβαίνουν κατά πολύ τις ταπεινές του ρίζες (αρχικά ήταν προορισμένο για αερομεταφορές) καθώς ισχυρίζονται ότι τα ραντάρ του μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμα και τα stealth μαχητικά των ΗΠΑ, δηλαδή το F-22 και το F-35.

Φυσικά, κάποιοι άλλοι απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς ως προπαγάνδα, ωστόσο, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να εμπεριέχουν και ψήγματα αλήθειας, καθώς η stealth τεχνολογία δεν καθιστά τα αεροσκάφη αόρατα, απλώς καθυστερεί την ανίχνευσή τους.