Το περιστατικό συνέβη σε πτήση από το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου προς την Πράγα τον περασμένο Ιανουάριο αλλά τώρα ανακοινώθηκαν τα συμπεράσματα της έρευνας από την αρμόδια υπηρεσία (AAIB).

Τι ακριβώς συνέβη; Ένα λάθος είχε ως αποτέλεσμα να καθίσουν υπερβολικά πολλοί επιβάτες στο μπροστινό τμήμα αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα στην απογείωση. Συνέπεια του λάθους ήταν ότι το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε δύο φορές στις συνήθειες εντολές του πιλότου για την απογείωση και τελικά χρειάστηκε επιπλέον ώση για να σηκωθεί από το έδαφος με ασφάλεια.

Όλα ξεκίνησαν όταν το Airbus A320 της εταιρείας- δεν αποκαλύφθηκε ποια είναι- αντικαταστάθηκε από ένα A321 πριν από την πτήση, για «επιχειρησιακούς λόγους». Το επιχειρησιακό κέντρο ελέγχου, στη Βουδαπέστη, έστειλε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στο τμήμα διαχείρισης και το τμήμα εξυπηρέτησης επιβατών στο Λούτον, αλλά αυτό δεν παραδόθηκε, εξαιτίας «τεχνικού προβλήματος».  Όταν διαπιστώθηκε αυτό, από το επιχειρησιακό κέντρο τηλεφώνησαν στο τμήμα διαχείρισης και ενημέρωσαν για την αλλαγή, αλλά αυτή η πληροφορία δεν δόθηκε στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, με συνέπεια να μην αλλάξει η διάταξη των επιβατών στο αεροπλάνο.

Τελικά, αναλύοντας το ζήτημα που προέκυψε στην πτήση, το πλήρωμα διαπίστωσε ότι η κατανομή των επιβατών δεν ήταν σύμφωνη με το έγγραφο για την κατανομή φορτίου στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η ΑΑΙΒ, μετά το συμβάν η εταιρεία προχώρησε σε ενέργειες προκειμένου να βελτιωθεί η ροή των πληροφοριών όταν αλλάζει ένα αεροσκάφος, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος επανάληψης τέτοιου γεγονότος.