Πρέπει να γίνουν ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ταξίδια και ειδικά για τις πτήσεις το 2021 πανευρωπαϊκά, ώστε οι κανόνες να είναι ξεκάθαροι για όλους, δήλωσε ο πρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχης Βασιλάκης σε διαδικτυακό συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Aegean ανέφερε πως όλα τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πως η διασπορά του ιού είναι ιδιαίτερα χαμηλή στα ταξίδια που πραγματοποιούνται με αεροπλάνο. H καθιέρωση ξεκάθαρων και κοινών για όλους υγειονομικών πρωτοκόλλων θα δώσει την ευκαιρία σε όλο τον τουριστικό κλάδο να μπορεί να κάνει προγραμματισμό και να διαμορφώσει ένα πλάνο που δε θα διαταράσσεται διαρκώς, σύμφωνα με τον ίδιο. «Αυτή πρέπει να είναι η διαφορά του 2021 σε σχέση με το 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα ένας στόχος είναι η επαναφορά της Ασίας και των ΗΠΑ στη διασυνδεσιμότητα των προορισμών. Ο κλάδος, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, καταγράφει πτώση εσόδων περί το 80% από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού και γι’ αυτό θα αργήσει η ανάκαμψή του.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση της IATA με τίτλο «Οδηγώντας την Ελλάδα σε μία νέα αεροπορική πραγματικότητα – Leading Greece into a New Aviation Reality», συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, κ. Νίκος Σταθόπουλος, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κ. Γιώργος Δριτσάκος, ο Διοικητής της νέας Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, κ. Χρήστος Τσίτουρας, ο Πρόεδρος της AEGEAN, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN, κ. Δημήτρης Γερογιάννης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιάννης Παράσχης καθώς και εμπειρογνώμονες και ομιλητές της IATA. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις αναγκαίες ενέργειες για την ανάκαμψη του αεροπορικού κλάδου των αερομεταφορών, καθώς και στα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι οι αεροπορικές μεταφορές θα συνεχίσουν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στον τουρισμό και στην ελληνική οικονομία.