Την ολοκλήρωση πτητικών δοκιμών με πέντε μικρού μεγέθους τζετ τα οποία επιχειρούσαν αυτόνομα ως σμήνος/ομάδα ανακοίνωσε η Boeing.

Οι δοκιμές αυτές έλαβαν χώρα στο Queensland Flight Test Range στην Αυστραλία, και, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, στα 3,4 μέτρων αεροπλάνα δοκιμάστηκε η προηγμένη τεχνολογία αυτονομίας της, που περιλαμβάνει δυνατότητες «on board» διοικήσεως και ελέγχου και διαμοιρασμού δεδομένων (data sharing).

«Οι δοκιμές έδειξαν την επιτυχία μας ως προς την εφαρμογή αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για να “εκπαιδεύτεται” ο εγκέφαλος του αεροσκάφους να κατανοεί τι του ζητείται» είπε η Έμιλι Χιουζ, διευθύντρια της Phantom Works International της Boeing.

«Οι δυνατότητες data link επέτρεψαν στα αεροσκάφη να επικοινωνούν με τις άλλες πλατφόρμες έτσι ώστε να μπορούν να συνεργάζονται για την ολοκλήρωση μιας αποστολής».

Οι δοκιμές κράτησαν 10 ημέρες, με αεροσκάφη να προστίθενται σταδιακά, μέχρι που τα πέντε επιχειρούσαν μαζί. Κατά τη διάρκειά τους, έπιασαν ταχύτητες μέχρι και 270 χλμ/ ώρα.

«Με το μέγεθος, των αριθμό και την ταχύτητα των αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη Boeing και τη βιομηχανία όσον αφορά στην πρόοδο της τεχνολογίας αυτόνομων συστημάτων αποστολής» είπε η Χιουζ.