Ο εντοπισμός της νέας μετάλλαξης του κορονοιού στη Βρετανία προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στις ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνοντας τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με την χώρα.

Χθες Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία, Βουλγαρία και Ρουμανία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη σύνδεση με τη Βρετανία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν Ιρλανδία και Σουηδία. Η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε διακοπή πτήσεων από την Βρετανία είναι η Πολωνία. Οι πτήσεις από τη Βρετανία στην Πολωνία θα ανασταλλούν από σήμερα τα μεσάνυχτα λόγω των ανησυχιών για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει πως, από σήμερα, όσοι επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπαίνουν σε καραντίνα επτά ημερών και θα έχουν και αρνητικό τεστ. Δείτε εδώ περισσότερα για τη στάση της Ελλάδας.

Και εκτός Ευρώπης, ωστόσο, πληθαίνουν οι χώρες που αναστέλλουν τις πτήσεις από την Βρετανία. Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απαγορεύσει τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία. Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Χιλής ανακοίνωσαν επίσης ότι αναστέλλονται οι επιβατικές πτήσεις από και προς τη Βρετανία. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αργεντινής διευκρίνισε ότι η τελευταία πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιτραπεί να προσγειωθεί πριν από την έναρξη της ισχύος του μέτρου είναι αυτή που αναμένεται να φθάσει στο Μπουένος Άιρες σήμερα το πρωί.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Καναδά έκανε επίσης γνωστό ότι, όπως και οι αρχές σε πολλές άλλες χώρες, αποφάσισε να αναστείλει τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία.

Ανάμεσα στις χώρες που διέκοψαν τους «αεροπορικούς δεσμούς» με τη Βρετανία είναι και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας το οποίο ανέστειλε όλες τις διεθνείς πτήσεις και την είσοδο στην επικράτειά του μέσω των χερσαίων συνοριακών διελεύσεων και των λιμανιών για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Η κυβέρνηση «αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις — πλην εξαιρετικών περιπτώσεων — για περίοδο μιας εβδομάδας, η οποία ενδέχεται να παραταθεί για μία επιπλέον εβδομάδα», μετέδωσε το SPA, το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών. «Η είσοδος στο βασίλειο διά της χερσαίας οδού ή μέσω των λιμένων θα ανασταλεί επίσης για μία εβδομάδα, με πιθανή την παράταση» του μέτρου «για μία επιπλέον εβδομάδα», ανέφερε η ίδια πηγή. Τα μέτρα δεν αφορούν αεροσκάφη που εκτελούν διεθνείς πτήσεις και βρίσκονται ήδη στη Σαουδική Αραβία ούτε όσα έχουν λάβει ήδη άδεια να αναχωρήσουν, σύμφωνα με το SPA.

Τέλος, το Ελ Σαλβαδόρ και το Ιράν έχουν επίσης υιοθετήσει περιορισμούς όσον αφορά τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία.