Στην απόλυση ενός Νεοζηλανδού πιλότου προχώρησε η αεροπορική εταιρεία EVA Air επειδή δεν τήρησε κατά γράμμα τους κανονισμούς, με αποτέλεσμα να μολύνει δύο συναδέλφους του με κορωνοϊό, γεγονός που συνιστά την πρώτη εγχώρια μετάδοση του νέου κορωνοϊού στην Ταϊβάν από τον περασμένο Απρίλιο.

Στον άνδρα αυτόν επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 300.000 δολαρίων Ταϊβάν (περίπου 8.700 ευρώ) επειδή «δεν είπε την αλήθεια» στις υγειονομικές αρχές όσον αφορά τις δραστηριότητές του και τα πρόσωπα με τα οποία ήρθε σε επαφή αφού έμαθε ότι είχε μολυνθεί. Η αεροπορική εταιρεία εξήγησε ότι ο πιλότος παραβίασε τους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας προκαλώντας έτσι ζημιά «στη φήμη και την εικόνα» της EVA Air.

Ο πιλότος δεν φορούσε τη μάσκα του στη διάρκεια μιας πτήσης, στις αρχές Δεκεμβρίου, μολονότι ένας Ταϊβανέζος συνάδελφός του τού υπενθύμισε ότι ήταν υποχρεωμένος να το κάνει. Σύμφωνα με την EVA Air, ο Ταϊβανέζος και ένας Ιάπωνας πιλότος βρέθηκαν επίσης θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Ο Νεοζηλανδός έβηχε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης προς τις ΗΠΑ, στις 12 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο πιλότος επισκέφθηκε διάφορα μέρη στην Ταϊβάν, μεταξύ των οποίων και δύο πολυκαταστήματα. Είπε όμως ότι δεν θυμόταν πού είχε πάει και δεν αποκάλυψε την επαφή του με την γυναίκα.

Στην Ταϊβάν δεν είχε καταγραφεί κανένα εγχώριο κρούσμα μετάδοσης επί 253 ημέρες. Την περασμένη Πέμπτη ωστόσο βρέθηκε θετική στον ιό μια γυναίκα η οποία είχε έρθει σε επαφή με τον πιλότο.