Στην Βουλή θα συζητηθεί σήμερα η απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την απόκτησή του, κατατέθηκε με την διαδικασία του «επείγοντος», με τίτλο «έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας».

Μετά την συμφωνία με την Γαλλία, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν 6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία, καθώς και τα νέα όπλα που θα φέρουν.

Το κόστος της αγοράς των 18 Rafale ανέρχεται σε 2,32 δισ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται 1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα αεροσκάφη και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα που φέρουν. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Ακολούθως, οι συμβάσεις θα περάσουν στην Ολομέλεια της Βουλής. Το «παρών» στην Ολομέλεια θα δώσουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Γεώργιος Μπλιούμης.