Το 2024 αναμένεται η επιστροφή των διεθνών επαγγελματικών ταξιδίων στα επίπεδα προ κορωνοϊού με τα επαγγελματικά ταξίδια εσωτερικού να ανακάμπτουν γρηγορότερα, το 2023, σύμφωνα με προβλέψεις της έκθεσης European Tourism Trends & Prospects του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουρισμού, ETC.

Το 2020 σηματοδότησε τη χειρότερη χρονιά όσον αφορά τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη την τελευταία τριακονταετία. Όλοι οι Ευρωπαϊκού προορισμοί κατέγραψαν μείωση αφίξεων από 51% έως 85%, με έναν στους τρεις να έχει μείωση 70%-79%.

Η κυκλοφορία του εμβολίου και η βελτίωση των τεστ και των πρακτικών ιχνηλάτησης αποτελούν λόγους αισιοδοξίας για σταδιακή ανάκαμψη μέσα στο 2021, με χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Παρόλ’ αυτά, η επιστροφή στα παραδοσιακά «σχήματα» ζήτησης διεθνών ταξιδίων θα είναι σταδιακή και τα επίπεδα του 2019 αναμένεται να επιτευχθούν το 2023.

Όσον αφορά τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις διεθνείς αγορές, τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο σοκαριστικά, με το Μαυροβούνιο να παρουσιάζει μείωση 85%, την Κύπρο 84% και τη Ρουμανία 83%. Στην Ισπανία, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ της χώρας, η μείωση των αφίξεων από βασικές αγορές (Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ιταλία) οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις έφτασαν το αρνητικό ρεκόρ του 77%. Αντίθετα, τις μικρότερες μειώσεις κατέγραψαν η Αυστρία (-53%) αν και η χώρα αναγκάστηκε να εφαρμόσει οριζόντιες απαγορεύσεις στα ταξίδια στις αρχές του 2021.

Ο κλάδος της φιλοξενίας οδήγησε πολλά ξενοδοχεία να παραμείνουν κλειστά για το μεγαλύτερο μέρος του 2020, και η μείωση των πληροτήτων έφτασε το 54%. Οι αερομεταφορές είδαν τις ελπίδες ανάκαμψης για το 2021 να πέφτουν στο κενό μετά την επαναφορά των lockdown στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων το χειμώνα. Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΙΑΤΑ αναφέρουν οτι η Ευρώπη θα είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη επίδραση το 2021 όσον αφορά τις απώλειες, με μείωση 11,9 δισ. δολαρίων, ενώ τα στοιχεία δείχνουν μείωση-ρεκόρ του αριθμού κίνησης επιβατών (-69,3%) σε ετήσια βάση.