Τουλάχιστον 25 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, μεταξύ αυτών και βομβαρδιστικά, εισέβαλαν τη Δευτέρα στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, στο νοτιοδυτικό άκρο της ζώνης αεράμυνας.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κινεζικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της. Την περασμένη εβδομάδα, είχαν πετάξει πάνω από την Ταϊβάν 18 αεροσκάφη της Κίνας.

Πρόκειται για συνέχεια της κλιμάκωσης στα Στενά της Ταϊβάν μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ταϊβάν. Η τελευταία ανέπτυξε αντιαεροπορικούς πυραύλους που παρακολουθούσαν την πορεία των κινεζικών αεροσκαφών, ενώ προχώρησε επίσης σε προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου.

Η Ταϊβάν έχει ανακοινώσει ότι θα διεξάγει οκταήμερη πολεμική άσκηση, λόγω της αυξανόμενης στρατιωτικής πίεσης από το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα του δικού της εδάφους. Η Ταϊπέι όμως, δηλώνει η πρωτεύουσα ανεξάρτητης χώρας, χωρίς ωστόσο να έχει κάνει επίσημα ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Ο πρόεδρός της ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται, καθώς η Ταϊβάν έχει ήδη τη δική της κυβέρνηση, στρατό και Σύνταγμα.

Παρόλο που η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει επίσημα την Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα, εγγυάται με νόμο την εθνική της ασφάλεια σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, γεγονός που αποτελεί ακόμη ένα αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ και Πεκίνου. Επίσης, είναι ο βασικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν.

Η Κίνα πιστεύει ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ταϊβάν για να προκαλέσουν το Πεκίνο και προσφέρουν στήριξη σε αυτούς που θέλουν το νησί να κηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία του. Οπως αναφέρει το BBC, κανείς δεν γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις της Κίνας και τον λόγο πίσω από την κλιμάκωση της έντασης.