Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι ασφαλείς προορισμοί για τους Βρετανούς τουρίστες, λένε οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες που προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση του Λονδίνου να εντάξει τη χώρα μας στην «πράσινη λίστα» με τους προορισμούς χωρίς καραντίνα το συντομότερο δυνατό.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι επικεφαλής των ταξιδιωτικών γραφείων υποστηρίζουν ότι η χώρα μας, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, δεν θέτουν σε κίνδυνο τους τουρίστες καθώς λιγότερο από το 1% των αφίξεων από τις χώρες αυτές βρέθηκαν θετικοί στη νόσο Covid – 19. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν υπαχθεί στην «πορτοκαλί» κατηγορία επικινδυνότητας, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει υποχρέωση δεκαήμερη απομόνωσης κατ’ οίκον για τις αφίξεις στο Ην. Βασίλειο. Φορείς του τουρισμού, ωστόσο, παραπέμπουν σε στοιχεία από το πρόγραμμα ελέγχων και ιχνηλάτησης του εθνικού συστήματος υγείας NHS που μοιάζουν να επιβεβαιώνουν πως οι αφίξεις από την Ευρώπη δε συνιστούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία στη Βρετανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο διάστημα 26 Μαρτίου με 22 Απριλίου μόνο πέντε από τους 635 ταξιδιώτες από την Ελλάδα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ποσοστό 0,8%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν σχολίασε ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να συμπεριλάβει μόνο 12 χώρες και εδάφη στην πράσινη λίστα για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών αναψυχής στις 17 Μαΐου δεν είναι δικαιολογημένη. Όπως συμπλήρωσε, πέρα από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η μεταφορά κρουσμάτων από την Ευρώπη είναι πολύ περιορισμένη, η πρόοδος των εμβολιασμών θα έπρεπε να σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία για τους Βρετανούς ταξιδιώτες.

Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης που έχει συναντήσεις στο Λονδίνο με πολιτικούς και τουριστικούς παράγοντες της Βρετανίας δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «σε πολύ καλό επίπεδο» αναφορικά με την πανδημία και ότι τα πράγματα βελτιώνονται κάθε εβδομάδα.