Από τo ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ μεταδίδεται, ότι η Ελλάδα ελπίζει σε σταδιακή επανέναρξη των προγραμμάτων πτήσεων τσάρτερ από τη Ρωσία με αφετηρία την 20ή Ιουνίου, καθώς η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα βελτιώνεται καθημερινά. Με βάση όσα δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας και Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, Πολύκαρπος Ευσταθίου.

Αναλυτικά σχολίασε στη συνέντευξη Τύπου των κεντρικών ρωσικών ΜΜΕ, που σημειώνουν ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για τους Ρώσους τουρίστες: «Μεταξύ Μόσχας και Αθήνας πετούν οκτώ τακτικές πτήσεις την εβδομάδα, οι οποίες πραγματοποιούνται από την Aeroflot και την Aegean Airlines, μία πτήση της εταιρείας S7 πετά τις Τετάρτες στη διαδρομή Μόσχα-Θεσσαλονίκη. Την 1η Ιουνίου επίσης ξεκίνησε εβδομαδιαία πτήση της S7 από τη Μόσχα για Ηράκλειο Κρήτης και στις 4 Ιουνίου θα γίνει η πρώτη επίσης εβδομαδιαία πτήση της S7 για τη Ρόδο, ενώ στις 17 Ιουνίου η εταιρεία Ural Airlines θα ξεκινήσει τη διαδρομή Αικατερινμπούργκ – Ηράκλειο».

Ο επικεφαλής του ΕΟΤ στη Ρωσία σημείωσε ότι έχουν κατατεθεί αιτήσεις για πτητικά προγράμματα και από τις δύο χώρες και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι υγειονομικές Αρχές της χώρας σας σταδιακά θα επιτρέψουν τέτοια προγράμματα, ελπίζω από τις 20 Ιουνίου να επιτραπεί η πραγματοποίηση των πτήσεων».

Την 1η Ιουνίου το αρμόδιο Επιχειρησιακό Κέντρο της ρωσικής κυβέρνησης για τον κορονοϊό αποφάσισε να αυξήσει από τις 10 Ιουνίου τις τακτικές αεροπορικές πτήσεις προς δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και να τις ξεκινήσει προς άλλες οκτώ, μεταξύ των οποίων η Μ.Βρετανία.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Ρωσία «παγώνει» έως τις 21 Ιουνίου την αύξηση των τακτικών πτήσεων προς Τουρκία, (σήμερα επιτρέπονται μόνο τέσσερις εβδομαδιαίως μεταξύ Μόσχας και ‘Άγκυρας), ενώ η επικεφαλής της αρμόδιας Τουριστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας (Rostourism) Zαρίνα Ντογκούζοβα εκτίμησε μιλώντας στο πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι» ότι, αν και δεν λαμβάνει η ίδια τις σχετικές αποφάσεις, αλλά το Επιχειρησιακό Κέντρο, θα επιτραπούν τα τουριστικά ταξίδια Ρώσων προς την Τουρκία αρχίζοντας προς τον Ιούλιο.