Σάλος έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα δυο μεγάλων αεροπορικών εταιρειών. Φημολογείται πως η Ryanair και η British Airways δεν επέστρεψαν χρήματα σε όσους πελάτες δεν μπορούσαν να πετάξουν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Αντίθετα όμως τους προσφέρθηκαν κουπόνια ή η επιλογή να κάνουν νέα κράτηση πτήσεων.

Οι δυο από τους κολοσσούς των αεροπορικών εταιρειών British Airways και η Ryanair διερευνώνται για το αν παραβίασαν τη νομοθεσία περί καταναλωτών, αρνούμενες να επιστρέψουν χρήματα σε άτομα που δεν μπορούσαν να πετάξουν κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω κορονοϊού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι άνοιξε υποθέσεις εναντίον και των δύο αεροπορικών εταιρειών την Τετάρτη. Η Αρχή πέρυσι ξεκίνησε έρευνα στον τομέα των αεροπορικών εταιρειών, μετά από ανησυχίες ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, στους πελάτες δεν δόθηκε επιστροφή χρημάτων ενώ δεν μπόρεσαν να πετάξουν και, αντίθετα, τους προσφέρθηκαν πιστώσεις ή η επιλογή να κάνουν νέα κράτηση πτήσεων.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι απέστειλε επιστολή στις αεροπορικές εταιρείες για να προσπαθήσει να επιλύσει τις ανησυχίες «οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν την αναζήτηση επιστροφών χρημάτων, ή άλλης επανόρθωσης, για τους επηρεαζόμενους πελάτες».

Ακόμα ξεκίνησε έρευνα για τον ευρύτερο τομέα των αεροπορικών εταιρειών το Δεκέμβριο σχετικά με την άρνηση επιστροφής χρημάτων στους καταναλωτές για πτήσεις που δεν μπορούσαν πραγματοποιηθούν λόγω κορονοϊού αν και τότε δεν είχαν κατονομάσει συγκεκριμένες εταιρείες όπως συνέβη τώρα.

Στην τελευταία ανακοίνωσή δήλωσαν: «Κατά τη διάρκεια περιόδων αποκλεισμού σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, η British Airways και η Ryanair αρνήθηκαν να επιστρέψουν χρήματα σε άτομα που δεν μπορούσαν να πετάξουν, με την British Airways να προσφέρει κουπόνια ή δυνατότητα επανακράτησης και τη Ryanair να παρέχει τη δυνατότητα αλλαγής κράτησης».

Ο Andrea Coscelli, διευθύνων σύμβουλος του παρατηρητηρίου, δήλωσε: «Αν και κατανοούμε ότι οι αεροπορικές εταιρείες είχαν δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι άνθρωποι δεν πρέπει να μένουν άδικα εκτός αποζημίωσης επειδή ακολουθούν το νόμο».

Η CMA ανέφερε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι, επειδή δεν προσέφερε στους ανθρώπους τα χρήματά τους πίσω, και οι δύο εταιρείες ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τη νομοθεσία περί καταναλωτών, αν και τόνισε ότι μόνο ένα δικαστήριο θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα τέτοιο τελικό συμπέρασμα.

Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (CPC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν τη Δευτέρα, 1-03-2021, ότι ξεκίνησαν συντονισμένη έρευνα για τις τρέχουσες πρακτικές των αεροπορικών εταιριών όσον αφορά τις ακυρώσεις, μετά από εξωτερική προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), καθώς και μια προειδοποίηση που εξέδωσε για πρώτη φορά η Επιτροπή στο πλαίσιο του αναθεωρημένου κανονισμού για τη συνεργασία στην προστασία των καταναλωτών.

Στόχος είναι η συλλογή πρόσθετων πληροφοριών από τις αεροπορικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ σχετικά με το πώς ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους ως επιβατών και το πώς χειρίζονται τα αιτήματα επιστροφής χρημάτων. Σε περιπτώσεις που οι αεροπορικές εταιρίες δυσκολεύονται να αποζημιώσουν εγκαίρως όλους τους καταναλωτές, καλούνται να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με το τί κάνουν για να αντιμετωπίσουν άμεσα αυτές τις δυσκολίες.