Μια ακόμα δυνατότητα αποκτούν τα drones. Καθώς ο στόχος τους είναι να μπορούν να διασώζουν ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων ή βρίσκονται παγιδευμένοι κάπου που δεν είναι ορατοί.

Τα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα χρησιμοποιούνται ήδη σε επιχειρήσεις διάσωσης καταγράφοντας εικόνες από τα σημεία της καταστροφής αλλά είναι ευνόητο ότι αν έχουν και την δυνατότητα να εντοπίζουν φωνές εγκλωβισμένων υποδεικνύοντας τα σημεία που βρίσκονται η βοήθεια που θα προσφέρουν θα είναι πολύτιμη.

Ερευνητές του εργαστηρίου Fraunhofer FKIE στην Γερμανία τοποθέτησαν συστοιχίες μικροφώνων σε drones και ένα υπολογιστή με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Το σύστημα αυτό μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς του να εντοπίζει τις κραυγές παγιδευμένων ατόμων και να υποδεικνύει το ακριβές σημείο από όπου προέρχονται για να αναλάβουν δράση τα σωστικά συνεργεία.

Ο Μακαρένα Βαρέλα, μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε: «Αναπτύσσουμε τεχνολογία που θα μπορεί να σώσει ζωές όταν κάνει την εμφάνιση της μια καταστροφή. Μετά από ένα γεγονός όπως ένας σεισμός κάθε λεπτό μετράει για την διάσωση ατόμων που είναι παγιδευμένοι στα ερείπια ή ακόμη χειρότερα που μπορεί να είναι τραυματισμένοι».

Οι δοκιμές του συστήματος γίνονται σε drones DJI Matrice M600 αλλά μπορεί να  τοποθετηθεί και σε άλλες κατηγορίες αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων. Μένει να αποδειχθεί αν αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει και άλλες εφαρμογές και τι είδους θα είναι αυτές.