Μια από τις πιο δύσκολες τουριστικές περιόδους διανύει το φετινό καλοκαίρι η Κύπρος, έχοντας ήδη από τις αρχές Ιουλίου καταταχθεί στο «βαθύ κόκκινο» του ευρωπαϊκού χάρτη.

Την ίδια ώρα κι εν μέσω μιας νέας ραγδαίας έξαρσης των ημερησίων κρουσμάτων ήδη από την Παρασκευή, τέθηκαν σε εφαρμογή νέα περιοριστικά μέτρα με σκοπό την ανακοπή της ευρείας διασποράς της νόσου στην κοινότητα. Τι ισχύει όμως για τους τουρίστες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία και τί προβλέπεται για τα μέτρα που υποχρεούνται να τηρούν;  

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο AlphaNews.Live, στη βάση αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, οι τουρίστες θα πρέπει να φέρουν και να παρουσιάσουν σε περίπτωση ελέγχου από τους αρμόδιους την Κυπριακή Κάρτα Πτήσης (CyprusFlightPass). Σημειώνεται, εξάλλου, ότι από την 1η Ιουλίου βρίσκεται σε εφαρμογή παράλληλα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 στο οποίο αναγράφεται κατά πόσο ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, νοσήσει ή υποβληθεί σε εξέταση ανίχνευσης της νόσου.

Σε ερώτησή μας κατά πόσο τουρίστες που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα θα πρέπει να κατέχουν αποτέλεσμα εξέτασης που διενεργήθηκε τις τελευταίες 72 ώρες, η απάντηση ήταν αρνητική καθώς ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί η Κάρτα Πτήσης τους. 

Σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την Πέμπτη και στο οποίο προβλέπονται τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή:

«Όλα τα πρόσωπα, ανεξαρτήτως της χώρας αναχώρησής τους, οι οποίοι ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τη Δημοκρατία, του παρόντος Διατάγματος, συμπληρώνουν ηλεκτρονικά, εντός 24 ωρών, πριν την έναρξη του ταξιδιού τους προς τη Δημοκρατία, όλες τις πληροφορίες, στοιχεία και δηλώσεις που απαιτούνται, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προνοούνται στην πλατφόρμα www.cyprusflightpass.gov.cy και κατέχουν την Κυπριακή Κάρτα Πτήσης (CyprusFlightPass) πριν την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος και κατά την άφιξή τους στη Δημοκρατία.»

Σε διαφορετική περίπτωση, διαπράττουν αδίκημα, και εφαρμόζονται στην περίπτωσή τους οι περί Εξωδίκου Ρυθµίσεως Αδικηµάτων Νόµοι του 1997 έως (Αρ. 6) του 2020, οι οποίοι προβλέπουν εξώδικο πρόστιμο 300 ευρώ, εκτός εάν οι επιβάτες δεν εισέλθουν στη Δημοκρατία και επιστρέψουν στην αρχική χώρα αναχώρησής τους.

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, αυτές διαφέρουν αναλόγως της κατηγοριοποίησης της χώρας προέλευσης στην «Κόκκινη», «Πορτοκαλί», «Πράσινη» ή «Γκρίζα» λίστα σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου χωρών σχετικά με τη νόσο Covid-19.