Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης απώλεσε την πρωτιά στην ετήσια λίστα της Skytrax με τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου.

Έτσι στην κορυφή για το 2021 φιγουράρει πλέον το αεροδρόμιο Hamad της πρωτεύουσας του Κατάρ, Ντόχα , η ανάρρηση της οποίας συμπίπτει με τη σκληρή δουλειά της Qatar Airways. Η κυβέρνηση του Κατάρ έχει επενδύσει μαζικά τόσο στον εθνικό της αερομεταφορέα όσο και στο αεροδρόμιο και τα αποτελέσματα την δικαιώνουν. Οι ταξιδιώτες της Qatar Airways με ενδιάμεση στάση στο Hamad απολαμβάνουν δωρεάνδιαμονή, σίτιση και ξεναγήσεις στην πόλη (ανάλογα με το διάστημα παραμονής τους) και μια υπηρεσία VIP transfer με υπαλλήλους της εταιρείας να τους υποδέχονται κατά την αποβίβασή τους και να τους οδηγούν στο σημείο, απ’ όπου θα αναχωρήσουν για την επόμενη πτήση τους.

Κατά τα άλλα στην κορυφαία δεκάδα κυριαρχούν ευρωπαϊκά και ασιατικά αεροδρόμια – με το «Ελευθέριος Βενιζέλος», πάντως, να υποχωρεί σε σχέση με πέρυσι κατά δύο θέσεις στην 47η.

Η Ιαπωνία ψηφίστηκε από τους ταξιδιώτες στο διάστημα από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι τον φετινό Ιούλιο ως η καλύτερη χώρα με τρία αεροδρόμια στις πρώτες δέκα θέσεις, ανάμεσά τους και τα δύο του Τόκιο, το Narita και το Haneda.

Η λίστα με τα δέκα κορυφαία αεροδρόμια του πλανήτη για το 2021

1. Διεθνές αεροδρόμιο Hamad (HIA) (Ντόχα – Κατάρ)

2. Αεροδρόμιο Haneda (HND) (Τόκιο – Ιαπωνία)

3. Αεροδρόμιο Changi (SIN) (Σιγκαπούρη)

4. Διεθνές αεροδρόμιο Incheon (ICN) (Σεούλ – Νότια Κορέα)

5. Αεροδρόμιο Narita Airport (NRT) (Τόκιο – Ιαπωνία)

6. Αεροδρόμιο Μονάχου (MUC) (Μόναχο – Γερμανία)

7. Αεροδρόμιο Ζυρίχης (ZRH) (Ελβετία)

8. Αεροδρόμιο Χίθροου (LHR) (Λονδίνο – Βρετανία)

9. Διεθνές αεροδρόμιο Kansai (KIX) (Ιαπωνία)

10. Διεθνές αεροδρόμιο Χονγκ Κονγκ (HKG)

Άλλα βραβεία

Η Skytrax εδρεύει στη Βρετανία, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αεροπορικές εταιρείες ανά την υφήλιο και τα βραβεία της θεωρούνται ως ένας δείκτης ποιότητας για την παγκόσμια βιομηχανία των αεροδρομίων, καθώς αξιολογούν την εξυπηρέτηση πελατών και τις εγκαταστάσεις για πάνω από 550 αεροδρόμια στον κόσμο. Σε χρονιά πανδημίας δημιούργησε μια δεύτερη λίστα για τα αεροδρόμια που τα πήγαν καλά στην εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, κατατάσσοντας αλφαβητικά 39 εξ’ αυτών, ανάμεσά τους το Fiumicino της Ρώμης, που είχε πάρει για πρώτη φορά το περασμένο φθινόπωρο το βραβείο “Covid-19 5-Star Airport Rating”, το Haneda του Τόκιο, που βραβεύτηκε ως «το καθαρότερο αεροδρόμιο».

Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης απέσπασε το βραβείο του «πλέον βελτιωμένου», το Changi της Σιγκαπούρης το βραβείο του «καλύτερου προσωπικού αεροδρομίου», το Incheon της Σεούλ, εκείνο για την «καλύτερη ασφάλεια αεροδρομίου» και το Nagoya της Ιαπωνίας του «καλύτερου περιφερειακού αεροδρομίου».