Με φθινοπωρινές προσφορές και εκπτώσεις προσπαθούν οι αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα την ζήτηση, την ώρα που η καλοκαιρινή περίοδος οδεύει προς το τέλος της. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο η «ανάσα» που έδωσε στις κρατήσεις ο Ιούλιος και ειδικά ο Αύγουστος, ο οποίος αποτέλεσε και φέτος το peak και της τουριστικής περιόδου. 

Η ανοδική πορεία του Αυγούστου

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας Eurocontrol, από τις 2 Αυγούστου έως και τις 12 Σεπτεμβρίου ο αριθμός των πτήσεων στην Ελλάδα αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 90% του 2019. Μάλιστα, η χώρα μας τοποθετείτο στη λίστα των 10 χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης πτήσεων σε σχέση με το 2019. 

Αντίστοιχα  σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), σημαντικά βελτιωμένη και με σταθερή ανοδική πορεία είναι η διακίνηση επιβατών +140,6%, ενώ και οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσιάζουν αύξηση +146,8% τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020.

Παράλληλα τα συνολικά στατιστικά στοιχεία πρώτου επταμήνου 2021, από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, για πρώτη φορά μετά την πανδημία της νόσου Covid-19 καταγράφουν άνοδο +41,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν. Ωστόσο σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2019 όπου δεν είχαν τεθεί σε ισχύ απαγορεύσεις και περιορισμοί πτήσεων λόγω της πανδημίας η πτώση φτάνει το -63,5%.

Ο ρυθμός ανόδου βέβαια κάμπτεται όσο προχωράμε προς το τέλος του καλοκαιριού. Για την ακρίβεια σύμφωνα με το Recovery Tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Insete, η εβδομάδα που μας πέρασε (23/8- 29/8) αποτελεί την τελευταία με αυξημένα νούμερα ως προς τον προγραμματισμό θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις από πλευράς των αεροπορικών – με πάνω από 828.000 θέσεις.

Από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου όμως (30/8- 5/9) οι προγραμματισμένες πτήσεις πέφτουν στις 784 χιλ. (-5,3% σε εβδομαδιαία βάση) ενώ η πτώση την επόμενη εβδομάδα φτάνει το 10,4% (702 χιλ. πτήσεις).

Στην αναμενόμενη αυτή πτώση οι αεροπορικές εταιρείες, διεθνείς και εγχώριες, «απαντούν» με μεγάλες προσφορές στους ναύλους, φιλοδοξώντας να δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο στους δυνητικούς ταξιδιώτες για να μετακινηθούν μέσα στο Φθινόπωρο. 

Μεγάλες προσφορές και πτήσεις από… 1 ευρώ

Για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, Aegean, προσφέρει έκπτωση έως και 50% σε κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και το τέλος του μήνα για πτήσεις εσωτερικού κι εξωτερικού που θα πραγματοποιηθούν από 13 Σεπτεμβρίου έως και τον Μάρτιο του 2022 (27/03/2022).

Η έκπτωση μάλιστα αυξάνει όσο πιο μακρινή είναι η ημερομηνία που θα επιλέξει κανείς. Για την ακρίβεια ο αερομεταφορέας προσφέρει έκπτωση 20% για πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν από 13/09/2021 έως 31/10/2021, έκπτωση 40% για πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 01/11/2021 – 09/01/2022, και τέλος έκπτωση 50% για πτήσεις μεταξύ 10/01/2022 – 27/03/2022.

Με το σύνθημα «Γύρισες; Ξαναφύγε» εκπτώσεις προσφέρει και ο έτερος ελληνικός αερομεταφορέας, Skyexpress. Συγκεκριμένα η Skyexpress προσφέρει ναύλους στην τιμή των 24,90 ευρώ για συγκεκριμένους προορισμούς εσωτερικού : Νάξο, Μήλο, Κύθηρα, Πάρο, Κάρπαθο, Σύρο, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Ικαρία, Ηράκλειο, Χίο, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Καστοριά και Λήμνο προς Αθήνα και πτήσεις από Σκύρο, Χίο και Ηράκλειο προς Θεσσαλονίκη. Η έκπτωση ισχύει για κρατήσεις που θα γίνουν έως τις 31 Αυγούστου και για πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν από 9 Σεπτεμβρίου 21 έως τέλος Νοεμβρίου 2021. 

Επιπλέον, στα 33,90 ευρώ διαμορφώνονται οι ναύλοι για πτήσεις που αναχωρούν από Μύκονο, Σάμο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Κω, Σαντορίνη, Ζάκυνθο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Σκιάθο και Κεφαλονιά προς Αθήνα και για πτήσεις που συνδέουν Θεσσαλονίκη με Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη, Σκύρο, Ηράκλειο και Κέρκυρα.

Προσφορά «Αστραπή» για μία ημέρα έτρεξε μέσα στην εβδομάδα και ο ιρλανδικός low cost αερομεταφορέας, Ryanair. Συγκεκριμένα η αεροπορική εταιρεία προσέφερε ναύλους με 14,99 ευρώ για κρατήσεις που θα ολοκληρώνονταν στις 26 Αυγούστου και αφορούσαν πτήσεις που θα εκτελούνταν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. 

Ωστόσο με μια απλή αναζήτηση στον ιστότοπο του ιρλανδικού αερομεταφορέα, εντοπίζει κανείς ακόμα και σήμερα ναύλους που ξεκινούσαν από 9,99 ευρώ για συγκεκριμένους προορισμούς. Ενδεικτικά βρίσκει κανείς ναύλους με 10 ευρώ για να ταξιδέψει από Αθήνα στη Βουδαπέστη και 9 ευρώ για πτήσεις από Μύκονο και Σαντορίνη προς Νάπολι. 

Πτήσεις που ξεκινούσαν από …. 1 ευρώ προσέφερε τέλος και η Volotea με το σύνθημα «το καλοκαίρι συνεχίζεται». Τα εισιτήρια του 1 ευρώ αφορούσαν περιορισμένες θέσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες και πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού σε δημοφιλείς προορισμούς ελληνικούς και διεθνείς. Ωστόσο υπήρχαν και εισιτήρια για πτήσεις εξωτερικού που κυμαίνονταν μεταξύ 25 και 50 ευρώ. 

πηγή: www.insider.gr