Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αλγερία και το Μαρόκο εισήλθαν σε μια νέα φάση έντασης μετά την ανακοίνωση της Αλγερίας ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της με τον μαροκινό γείτονα, τον οποίο το Αλγέρι κατηγορεί για «προκλήσεις και εχθρικές πρακτικές».

Στις 24 Αυγούστου η Αλγερία είχε ανακοινώσει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεών της με το Μαρόκο, έπειτα από μήνες εντάσεων ανάμεσα στις δύο αντίπαλες χώρες του Μαγκρέμπ.

Σε ανακοίνωσή της η αλγερινή προεδρία κήρυξε το «άμεσο» κλείσιμο του αλγερινού εναέριου χώρου «σε όλα τα μαροκινά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη καθώς και τα αεροσκάφη που φέρουν μαροκινό αριθμό καταχώρησης». Το κλείσιμο του εναέριου χώρου αποφασίστηκε «λόγω της συνέχισης των προκλήσεων και των εχθρικών πρακτικών της μαροκινής πλευράς», για τις οποίες η προεδρία δεν έδωσε καμία διευκρίνιση.

Τα αεροπορικά σύνορα της Αλγερίας που έχουν κλείσει από τις 17 Μαρτίου λόγω της επιδημίας της Covid-19, άνοιξαν εν μέρει μόνο την 1η Ιουνίου προς επτά χώρες στις οποίες δεν περιλαμβανόταν το Μαρόκο.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην εθνική αεροπορική εταιρεία Air Algérie, δεν υπάρχουν πλέον απευθείας εμπορικές πτήσεις ανάμεσα στην Αλγερία και στο Μαρόκο από την ημερομηνία αυτή. «Οι πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δεν έχουν επαναληφθεί και οι Αλγερινοί που μεταβαίνουν στο Μαρόκο διέρχονται από την Τύνιδα».

Η απόφαση του Αλγερίου θα επηρεάσει κυρίως άμεσα τα μαροκινά αεροσκάφη οι διαδρομές των οποίων υπερίπτανται του αλγερινού εδάφους. Μετά την ανακοίνωση της διακοπής των σχέσεων, ο Αλγερινός υπουργός Εξωτερικών, Ραμτάν Λαμάμρα, κατήγγειλε το Ραμπάτ ότι «δεν σταμάτησε ποτέ τις εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Αλγερία»

Το Μαρόκο εξέφρασε λύπη για την απόφαση της Αλγερίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς αδικαιολόγητη» και απέρριψε τις «κίβδηλες, αν όχι παράλογες, δικαιολογίες, στις οποίες στηρίζεται».

Οι δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στην Αλγερία και τον δυτικό γείτονά της επιδεινώθηκαν κυρίως λόγω του ακανθώδους θέματος της Δυτικής Σαχάρας, μιας τεράστιας ερημικής περιοχής σχεδόν το 80% της οποίας ελέγχει το Μαρόκο.

Η Αλγερία κατηγόρησε επίσης το Μαρόκο και το Ισραήλ ότι υποστηρίζουν το MAK (Κίνημα για την αυτονομία της Καβυλίας), μια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, καθώς και την ισλαμοσυντηρητική οργάνωση Rachad, που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» οργανώσεις από την Αλγερία και έχουν τις βάσεις τους στο εξωτερικό.

σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν διακοπεί για πρώτη φορά στις 7 Μαρτίου 1976, με πρωτοβουλία της Ραμπάτ όταν το Αλγέρι αναγνώρισε την Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας (RASD), την οποία αυτοανακήρυξε το Μέτωπο Πολισάριο.