Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Ομπραδόρ με το που εξελέγη τα έβαλε με τα προνόμια που είχαν δώσει στον εαυτό τους οι προκάτοχοί του. Μεταξύ τους το προεδρικό αεροσκάφος η πώληση του οποίου έχει εξελιχθεί σε φιάσκο.

Είχε αγοραστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Φελίπε Καλντερόν (2006-2012) και το χρησιμοποίησε και ο διάδοχός του Ενρίκε Πένια Νιέτο (2012-2018). Εχει ειδικά διαμορφωμένη προεδρική σουίτα, δωμάτια για φιλοξενούμενους, γραφείο και πλούσια διακοσμημένο σαλόνι. Συνολικό κόστος: πάνω από 240 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, εδώ και τρία χρόνια, όσα κατέχει το αξίωμα ο αριστερός AMLO (όπως είναι τα αρχικά του ονόματος του Ομπραδόρ) το πολυτελές Boeing 787 παραμένει στα αζήτητα, γράφει ο Monde. Ο ίδιος και οι υπουργοί του προτιμούν τις πτήσεις της γραμμής.

Η δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού του 2022 στις αρχές Σεπτεμβρίου επανέφερε το ζήτημα στην πρώτη γραμμή. Ο στρατός, στον οποίο ανήκει το αεροσκάφος, θα διαθέσει 331 εκατ. πέσος (14 εκατ. ευρώ) για το δάνειο που είχε λάβει πριν από μια δεκαετία από τη δημόσια τράπεζα Banobras. Πέρυσι, ο στρατός είχε σταματήσει τις επιστροφές, που είχαν προγραμματιστεί μέχρι το 2027, διότι υπολόγιζε ότι θα πουλήσει το αεροπλάνο.

Με την εκλογή του ο Ομπραδόρ είχε καταστήσει την πώληση του αεροσκάφους κάτι σαν ηθική υποχρέωση για μια χώρα όπου τέσσερις στους δέκα πολίτες είναι άποροι. Τα κεφάλαια θα διετίθεντο σε κοινωνικά προγράμματα και αγορά ιατρικού εξοπλισμού. Remaining Time-0:15 Fullscreen Unmute Ο πρόεδρος είχε φτάσει πέρυσι στο σημείο να προτείνει να μπει στο αεροσκάφος στην λοταρία, που γίνεται για την εθνική εορτή της 15ης Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο εισέπραξε αρκετό χλευασμό και δεν είχε αποτέλεσμα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον μεξικανικό Τύπο, το αεροπλάνο έχει χάσει τη μισή αξία του. Ο στρατός ακόμη χρωστά 109 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, ενώ υπάρχει και κόστος συντήρησης που φτάνει τα 1,9 εκατ. ευρώ ετησίως. Αλλά το Boeing παραμένει ακόμη απούλητο.

Πηγή: Protagon.gr