Ο νεαρός άντρας, πάνω στον οποίο είχαν κολλημένα τα μάτια τους οι αστυνομικοί με τα πολιτικά, ήταν αρκετά ψύχραιμος στην αίθουσα αφίξεων του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η πτήση Α3 997 της Aegean από το Βελιγράδι είχε φθάσει χωρίς καθυστέρηση στην Αθήνα το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής και ο νεαρός επιβάτης προχωρούσε προς την έξοδο, κρατώντας μόνο μία χειραποσκευή.

Ο Νιγηριανός Ε. I., 28 ετών, δεν έχασε την ψυχραιμία του ούτε όταν οι αστυνομικοί έδειξαν τις υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Είπε ότι διαμένει στην Ιταλία και πως είχε έρθει στην Αθήνα για να εργαστεί. Η τσάντα που κουβαλούσε ήταν καθαρή. Οι αστυνομικοί τον ρώτησαν αν μετέφερε ναρκωτικά με τη μέθοδο της κατάποσης. Απάντησε αρνητικά και τού εξήγησαν ότι έπρεπε να τους ακολουθήσει στο νοσοκομείο για ακτινογραφία. Αναγκάστηκε να πει την αλήθεια. Στο στομάχι του «κολυμπούσαν» 40 συσκευασίες κοκαΐνης. Νάιλον «αυγά», συνολικού βάρους 420 γραμμαρίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται παρόμοιο περιστατικό στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Από τον φάκελο της τελευταίας υπόθεσης, ωστόσο, προκύπτει ότι το δίκτυο συνεχίζει αδιάκοπα να στρατολογεί ανθρώπους με την πλάτη στον τοίχο. Μετανάστες, συνήθως Αφρικανοί ή Λατινοαμερικάνοι, πείθονται ή αναγκάζονται να καταπιούν τα ναρκωτικά, ώστε να περάσουν τους ελέγχους ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Οι «κούριερ» γνωρίζουν ότι αν μια συσκευασία σπάσει μέσα στην κοιλιά τους, τότε θα πεθάνουν σχεδόν ακαριαία.

Αστυνομικός στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέθεσε ότι κανείς δεν τηλεφώνησε στον Νιγηριανό τις σχεδόν 24 ώρες που παρέμεινε κρατούμενος και μέχρι να αποβάλει τα ναρκωτικά. Θεωρείται πιθανό ότι στο αεροδρόμιο της Αθήνας βρισκόταν κάποιος σύνδεσμος του δικτύου, ο οποίος εξαφανίστηκε όταν είδε αστυνομικούς να σταματούν αυτόν που περίμενε και ο ίδιος.

Μετά το κρατητήριο, ο Νιγηριανός οδηγήθηκε για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο, ώστε να διαπιστωθεί ότι το στομάχι του ήταν καθαρό. «Μένω μόνιμα στη Ρώμη με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά μου και εργάζομαι περιστασιακά ως διανομέας», είπε όταν κατάφερε να μιλήσει. «Η κυβέρνηση της Ιταλίας μας αφαίρεσε την επιμέλεια ενός από τα παιδιά και επίσης αντιμετωπίζω οικονομικά προβλήματα».

Ο 28χρονος Νιγηριανός περιέγραψε ότι περίπου δέκα μέρες πριν συλληφθεί στην Αθήνα, γνώρισε έναν συμπατριώτη του, ο οποίος τού συστήθηκε με το όνομα “Peter” και είπε ότι θα μπορούσε να τον βοηθήσει, γνωρίζοντας την οριακή οικονομική του κατάσταση. «Δέχτηκα επειδή βρισκόμουν σε απόγνωση», υποστήριξε.

Ο “Peter” έκλεισε τα αεροπορικά εισιτήρια και ο 28χρονος ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα από τη Ρώμη στο Βελιγράδι. Εκεί, σε ένα ξενοδοχείο, όπως λέει, τον συνάντησε κάποιος Βραζιλιάνος και τού έδωσε την κοκαΐνη που έπρεπε να μεταφέρει στην Αθήνα. «Μπαίνοντας στο δωμάτιο, σχεδόν αστραπιαία, εμφάνισε κάποιες συσκευασίες και μου είπε σχεδόν με τη νοηματική, και όχι με λέξεις, να τις μκαεταφέρω στην Ελλάδα».

«Κατάλαβα ότι ήμουν ήδη αναμειγμένος σε μια έκνομη και επικίνδυνη κατάσταση, μη γνωρίζοντας τις συνέπειες σε περίπτωση που δεν γινόταν η μεταφορά, αλλά και απόγνωσης, αφού η επιβίωση της οικογένειάς μου ήταν ζήτημα προσωπικό για μένα […] Κατάφερα να καταπιώ 40 συσκευασίες», είπε ο Νιγηριανός.

Ο άνθρωπος που δέχτηκε να καταπιεί τα ναρκωτικά, επανέλαβε ότι δεν είχε συμφωνήσει με τους ανθρώπους του δικτύου σε κάποιο χρηματικό ποσό. «Οι εντολές που μου είχαν δώσει ήταν, όταν φθάσω στην Αθήνα, να πάρω το λεωφορείο Χ95 για το κέντρο και κάποιος θα με έπαιρνε τηλέφωνο για να μου υποδείξει τι θα κάνω», κατέθεσε.

«Δεν είχαμε συμφωνήσει το τελικό ποσό. Θα εξαρτιόταν από την ποσότητα των συσκευασιών που θα κατάφερνα να καταπιώ και στη συνέχεια θα παρέδιδα». Η Αστυνομία λέει ότι η τιμή της κοκαΐνης ανά κιλό είναι στα 50-70.000 ευρώ, όμως σε παρόμοιες περιπτώσεις έχει υψηλή καθαρότητα και νοθεύεται, με αποτέλεσμα το κόστος να τριπλασιάζεται.

Ο Νιγηριανός απολογήθηκε το πρωί της Τρίτης σε τακτικό ανακριτή της Αθήνας και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Ο δικηγόρος του, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, δήλωσε στο NEWS 24/7: «Το διεθνές καρτέλ ναρκωτικών ουσιών άπλωσε για μία ακόμη φορά τα πλοκάμια του, με κύριο στόχο την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικής ουσίας στη χώρα μας. Παράπλευρη απώλεια αυτού, είναι ενας ακόμη ανθρώπος-θύμα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και εξοντώθηκε κατά τη διαμετακόμιση των ναρκωτικών, ενώ ο ιθύνων νους αυτής της ιστορίας εκμεταλλεύτηκε την οικτρή οικονομική του κατάσταση». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το ανακριτικό έργο συνεχίζεται και η υπεράσπιση θα βοηθήσει την κυρία Ανακρίτρια για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και την πλήρη απονομή της δικαιοσύνης».

Τον περασμένο Μάρτιο, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνελήφθη ένας 50χρονος με καταγωγή από την Αφρική, ο οποίος είχε καταπιεί 87 αυτοσχέδιες συσκευασίες κόκας, συνολικού βάρος 1.080 γραμμαρίων. Είχε ξεκινήσει από τη Γουινέα με ενδιάμεσο σταθμό τη Γαλλία. Έναν μήνα αργότερα, επιβάτης προερχόμενος επίσης από τη Γουινέα, είχε καταπιεί 730 γραμμάρια ναρκωτικών. Τον Νοέμβριο μια γυναίκα 39 ετών από τη Λιθουανία συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Είχε πετάξει στην Ελλάδα από το Σάο Παόλο της Βραζιλίας και στην κοιλιά της έκρυβε 48 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με καθαρή κοκαΐνη – συνολικά 345 γραμμάρια.

Στις διεθνείς εκθέσεις οι συσκευασίες των ναρκωτικών ονομάζονται «αυγά» (cocaine eggs) και οι μεταφορείς “drug mules”. Εκτός από κομμάτια νάιλον, συχνά χρησιμοποιούνται προφυλακτικά ή πλαστικά γάντια για τη συσκευασία της κόκας. Όσοι το κάνουν, έχουν αποδεχτεί τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Το 2015 ένας Βραζιλιάνος «κούριερ» πέθανε κατά τη διάρκεια πτήσης για το Δουβλίνο. Το 2019 συνέβη το ίδιο με επιβάτη πτήσης που είχε ξεκινήσει από την Κολομβία.

Πηγή: www.news247.gr