Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε με τον ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι για το Αφγανιστάν.

Το δελτίο Τύπου δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες πέραν του ότι ο κ. Μπλίνκεν αναγνώρισε τη βοήθεια του εμιράτου στην απομάκρυνση Αμερικανών, άλλων αλλοδαπών και Αφγανών που διατρέχουν κίνδυνο από τη χώρα όπου την εξουσία ανακατέλαβαν τη 15η Αυγούστου οι Ταλιμπάν.

Νωρίτερα, πτήση με 353 επιβαίνοντες αναχώρησε από την Καμπούλ προς τη Ντόχα, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Κατάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Επρόκειτο για την ένατη τέτοια πτήση από την 31η Αυγούστου. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες είναι μέλη του διδακτικού προσωπικού, του διοικητικού προσωπικού και φοιτητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Αφγανιστάν. Ο ακριβής αριθμός των αμερικανών επιβατών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός. Στην πτήση επιβιβάστηκαν επίσης πολίτες της Ολλανδίας, της Δανίας και της Αυστραλίας, καθώς και Αφγανοί, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κυβέρνησης του Κατάρ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ του Κατάρ, από τα μέσα Αυγούστου έχουν εγκαταλείψει αεροπορικώς το Αφγανιστάν κάπου 114.000 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους 58.000 μέσω του εμιράτου.