Ο Ντέιβιντ Χέντερσον, ο οποίος αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιήσει τη μοιραία πτήση του Εμιλιάνο Σάλα, ομολόγησε την ενοχή του καθώς αποδέχθηκε μέρος του κατηγορητηρίου κατά τη διάρκεια της δίκης στο Κάρντιφ.

Ειδικότερα, ο 66χρονος άνδρας, εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση, αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για αμέλεια που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του Σάλα διότι δέχθηκε να οργανώσει την πτήση παρότι το αεροσκάφος δεν είχε άδεια για να μεταφέρει επιβάτες. Παράλληλα όμως αρνήθηκε ότι ο πιλότος, Άντριου Ιμπότσον -επίσης νεκρός- δεν είχε άδεια γι’ αυτόν τον τύπο αεροσκάφους και εκπαίδευση για νυχτερινή πτήση. Στο κατηγορητήριο ωστόσο τονίζεται ότι η άδεια του πιλότου για πτήση εμπορικού αεροσκάφους είχε λήξει τον Νοέμβριο του 2018, μερικούς μήνες πριν από την μοιραία πτήση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019.

Τον Οκτώβριο του 2020, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Χέντερσον είχε δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες και είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Επίσης, το Τμήμα Διερεύνησης Ατυχημάτων Αεροπορίας (AAIB) ανέφερε ότι το αεροπλάνο έχασε μονοξείδιο του άνθρακα κατά την πτήση για την Ουαλία και εξαιτίας του τελικού ελιγμού που έκανε ο πιλότος, προκλήθηκε έκρηξη στον αέρα προτού καταπέσει και συντριβεί στη θάλασσα.