Τα ταξίδια προς την Ελλάδα και άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ευρώπη «σήκωσαν» τις πτήσεις στο μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα τους από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία του Eurocontrol.

Πιο αναλυτικά, την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου οι πτήσεις αυξήθηκαν φτάνοντας στο επίπεδο του έως και 19% κάτω από το επίπεδο που βρίσκονταν οι πτήσεις την ίδια περίοδο του 2019. Την προηγούμενη εβδομάδα του Οκτωβρίου οι πτήσεις είχαν διαμορφωθεί στο 26%, 

Πρόκειται έτσι για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τις αρχές του 2020, οπότε και είναι διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία. Οι αριθμοί των πτήσεων έχουν αυξηθεί από τον Μάιο καθώς οι οικονομίες άνοιξαν ξανά και περισσότεροι τόλμησαν να ταξιδέψουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ωστόσο, από τις αρχές Αυγούστου σημείωσαν πτώση, περίπου 29% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Στα τέλη Οκτωβρίου, οι αριθμοί των πτήσεων αυξήθηκαν και πάλι, καθώς πολλοί εκμεταλλεύτηκαν τους πιο χαλαρούς περιορισμούς, τη σχολική παύση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αργία σε πολλές χώρες της 1ης Νοεμβρίου, κάτι αντίστοιχο συνέβη με τα ταξίδια από την Ελλάδα λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα κατέγραψε εβδομαδιαίο μέσο όρο 35% πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ η Κροατία κατέγραψε άλμα 21% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ανέφεραν αυξήσεις κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά παρέμειναν μεταξύ 10 και 23% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε παρόμοια αύξηση με άλλες μεγάλες οικονομίες, αλλά τα επίπεδα των πτήσεων παραμένουν στο 35% κάτω από το 2019.