Έπειτα από την απαγόρευση των πτήσεων μικρών αποστάσεων τον Απρίλιο σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τα πράσινα ταξίδια, η γαλλική κυβέρνηση, η οποία πρόκειται να ασκήσει την προεδρία της ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2022, επεσήμανε ότι δεν θα πιέσει προς την ίδια κατεύθυνση τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα, την επισήμανση έκανε ο Γάλλος Υπουργός Μεταφορών, κ. Jean-Baptiste Djebbari, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Γαλλία έχει ένα συγκεκριμένο σιδηροδρομικό δίκτυο με πολλά τρένα υψηλής ταχύτητας, κάνοντας τα ταξίδια βολικά για τους ταξιδιώτες.

Ο γαλλικός νόμος απαγορεύει τις εσωτερικές πτήσεις που διαρκούν λιγότερο από δυόμισι ώρες και που μπορούν να αντικατασταθούν από εναλλακτικές διαδρομές με τρένο. Ο νόμος ισχύει μόνο για προορισμούς εσωτερικού, για παράδειγμα, από το Παρίσι στη Λυών, εξαιρουμένων των πτήσεων ανταπόκρισης. Σύμφωνα με περιβαλλοντικές ομάδες, το μέτρο αυτό καθιστά αμελητέα τη συνολική επίπτωση στις εκπομπές άνθρακα.

Επί του παρόντος, η Γαλλία διαθέτει 2.800 χιλιόμετρα για τα τρένα υψηλής ταχύτητας που συνδέουν προορισμούς όπως το Λονδίνο, το Άμστερνταμ ή η Φρανκφούρτη, αλλά δεν περιορίζει τις πτήσεις, παρά το γεγονός ότι αυτοί οι προορισμοί είναι εύκολα προσβάσιμοι με το τρένο. Τον περασμένο μήνα, η Greenpeace κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταματήσουν τις σύντομες πτήσεις που έχουν ως εναλλακτική τον σιδηρόδρομο.